Ideja za kosilo: Ajdova kaša s praženo čebulo in gobami

3. 3. 2019 | Vir: Jana
Deli
Ideja za kosilo: Ajdova kaša s praženo čebulo in gobami (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Pravilno pripravljena kaša v kombinaciji z najrazličnejšimi sladkimi ali slanimi okusi je na jedilni mizi prava specialiteta! Danes imamo preprosto idejo za kosilo - ajdova kaša s praženo čebulo in gobami.

Sestavine:
  • 1 skodelica ajdove kaše
  • 2 skodelici zelenjavne jušne osnove
  • 1 lovorjev list
  • košček masla
  • 1 skodelica gob
  • 1 bela čebula
  • 1 mlada čebula
  • 1 žlica olivnega olja
  • sol in poper
Priprava:

1. Ajdovo kašo kuhamo v jušni osnovi z lovorjevim listom približno 10 minut.

2. Košček masla raztopimo v ponvi in na njem na hitro prepražimo na koščke narezano čebulo, na koncu na hitro prepražimo še narezane gobe.

3. V kuhano ajdovo kašo vmešamo praženo čebulo in gobe, po potrebi solimo in popramo ter obogatimo z žlico olivnega olja in jed okrasimo s kolobarčki mlade čebule.

Za sladico pa si kdaj privoščite:

Ali ste vedeli, da spada ajda med žita, ki varujejo srce in prebavila?

No, v resnici ajda ni žito, botanično spada med trave, njene sorodnice pa so rabarbara in kislica. A jo vseeno uvrščamo med žita.

Ajda je izredno hranljivo in zdravo živilo:

  • ne vsebuje glutena,
  • je bogat vir beljakovin,
  • bogata je tudi s kalcijem, železom in cinkom,
  • tudi za obilo vitaminov poskrbi.

Zdravilno deluje:

  • proti visokemu krvnemu tlaku,
  • sladkorni bolezni,
  • revmatizmu ...

Uporabljamo pa jo lahko:

  • v juhah in golažu,
  • kot dodatek mesnim jedem,
  • za tiste, ki ne jedo mesa, pa bo prava poslastica prav ajdova kaša.
  • Priporoča se tudi za prehrano umskih delavcev.

Preberite še: Kako si sestavite osebni prehranski krožnik (+ 9 pomembnih nasvetov za zdravo prehrano) 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord