shutterstock_242578588jpg

Pravilno pripravljena kaša v kombinaciji z najrazličnejšimi sladkimi ali slanimi okusi je na jedilni mizi prava specialiteta! Danes imamo preprosto idejo za kosilo - ajdova kaša s praženo čebulo in gobami.

Sestavine:
  • 1 skodelica ajdove kaše
  • 2 skodelici zelenjavne jušne osnove
  • 1 lovorjev list
  • košček masla
  • 1 skodelica gob
  • 1 bela čebula
  • 1 mlada čebula
  • 1 žlica olivnega olja
  • sol in poper
Priprava:

1. Ajdovo kašo kuhamo v jušni osnovi z lovorjevim listom približno 10 minut.

2. Košček masla raztopimo v ponvi in na njem na hitro prepražimo na koščke narezano čebulo, na koncu na hitro prepražimo še narezane gobe.

3. V kuhano ajdovo kašo vmešamo praženo čebulo in gobe, po potrebi solimo in popramo ter obogatimo z žlico olivnega olja in jed okrasimo s kolobarčki mlade čebule.

Za sladico pa si kdaj privoščite:

Ali ste vedeli, da spada ajda med žita, ki varujejo srce in prebavila?

No, v resnici ajda ni žito, botanično spada med trave, njene sorodnice pa so rabarbara in kislica. A jo vseeno uvrščamo med žita.

Ajda je izredno hranljivo in zdravo živilo:

  • ne vsebuje glutena,
  • je bogat vir beljakovin,
  • bogata je tudi s kalcijem, železom in cinkom,
  • tudi za obilo vitaminov poskrbi.

Zdravilno deluje:

  • proti visokemu krvnemu tlaku,
  • sladkorni bolezni,
  • revmatizmu ...

Uporabljamo pa jo lahko:

  • v juhah in golažu,
  • kot dodatek mesnim jedem,
  • za tiste, ki ne jedo mesa, pa bo prava poslastica prav ajdova kaša.
  • Priporoča se tudi za prehrano umskih delavcev.

Preberite še: Kako si sestavite osebni prehranski krožnik (+ 9 pomembnih nasvetov za zdravo prehrano) 

Sorodni članki

Praznični jedilnik na bolj zdrav način

Praznične jedi so pogosto mastne, presladke in nasploh težko prebavljive. Če nimate pravih idej, je tu majhna pomoč - predstavljamo praznični jedilnik, ki bo še posebej…

Recept: Duet ajdove in prosene kaše s pisano papriko in čemažem

Veganska in vegetarijanska jed brez jajc, laktoze in oreščkov. Za piko na i pa čemaž, ki spodbudijo delovanje naših organov in poživijo naše telo. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri