10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Ideja za kosilo

27. 10. 2012

Včasih primanjkuje časa, včasih pa idej. Nekaj smo jih za vas pripravili mi. Tokrat pripravljamo kosilo brez mesa.

Predjed

Solata s pestom in z marelicami

Za 4 osebe:

80 g motovilca in 80 g radiča natrgajte na grižljaj velike koščke, 1 vitlof zrežite na trakove, 1 šalotko in 3 suhe marelice zrežite na koščke, 6 orehov pa grobo sesekljajte.

Zmešajte 2 žlici kisa, 1 žličko javorovega sirupa (ali medu), sok 1 pomaranče, 2 žlici oljčnega olja in 2 žlici rdečega pesta. Preliv začinite s soljo in poprom ter primešajte šalotko in marelice.

Motovilec in radič razporedite po 4 krožnikih. Solato prelijte s prelivom in posujte z orehi.

Glavna jed

Riževa ponev po grško

Za 2 osebi potrebujete:

  • 150 g rjavega riža
  • 1 lovorov list
  • 300 ml zelenjavne juhe
  • 2 čebuli
  • 1 strok česna
  • 3 žlice olivnega olja
  • po 1 zelena in rumena paprika
  • 200 g paradižnika
  • 1 bučka
  • 100 g fete
  • timijan
  • origano
  • bazilika
  • sol

Priprava:

Riž prelijte s hladno juho, mu dodajte lovorov list in ga namakajte čez noč. Naslednji dan ga v isti tekočini zavrite in kuhajte približno 20 minut. Lovor odstranite.

Čebulo in česen olupite in zrežite na trakove oziroma sesekljajte. V ponvi segrejte 2 žlici olivnega olja in na njem popražite čebulo in česen. Dodajte narezano papriko in bučke, zelišča in sol ter na hitro prepražite.

Primešajte odcejen riž in po okusu še začinite. Paradižnike sesekljajte in primešajte rižu. Jed posujte z razdrobljeno feto in pokapljajte s preostalim oljem.

Čas priprave: približno 45 minut.

Sladica

Polnozrnati mafini z banano in jogurtom

Za približno 12 kosov potrebujete:

  • 75 g masla
  • 2 banani
  • 180 g navadnega jogurta
  • 2 jajci
  • 250 g polnozrnate moke
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 100 g trsnega sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • ½ žličke cimeta v prahu
  • 1 ščepec soli
  • 50 g ovsenih kosmičev

Priprava:

Maslo raztopite in nekoliko ohladite. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180). Pekač za mafine obložite s papirnatimi modelčki.

Banani olupite in narežite. Skupaj z jogurtom jih zmeljite v električnem mešalniku. V mešalnik dodajte tekoče maslo in jajci ter še enkrat na kratko zmešajte.

V skledi zmešajte polnozrnato moko, pecilni prašek, sladkor, vaniljev sladkor, sol, cimet in ovsene kosmiče. Počasi prilijte jogurtovo mešanico in dobro zmešajte, da se suhe sestavine navlažijo.

Testo razdelite po modelčkih in ga posujte z malo ovsenih kosmičev. 

Mafine pecite približno 30 minut.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri