To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Ideja za slasten božični jedilnik

20. 12. 2013

Odličen praznični jedilnik, s katerim boste zagotovo očarali vse goste.

PREDJED

Pastinakova juha

Za krono: karamelizirana hruška.

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 čebulo
  • 1 velik krompir
  • 400 g pastinaka
  • 3 žlice masla
  • 600 ml juhe
  • 100 g smetane
  • 1 večjo trdo hruško
  • 1 žlico sladkorja v prahu
  • sol, poper
  • 1 brizgljaj limoninega soka
  • 1 žlico sesekljanega peteršilja

Priprava:

1. Čebulo olupite in jo zrežite na drobne kocke. Krompir in pastinak olupite, ju operite in zrežite na kocke. Čebulo stekleno popražite na 2 žlicah masla. Dodajte še krompir in pastinak ter oboje malce podušite. Prilijte juho, jo zavrite in pustite, da lahno vre 15–20 minut.

2. Smetano čvrsto stepite. Hruško operite, jo zrežite na četrtine, jim odstranite peščišče in jih zrežite na majhne kocke. V majhni ponvi stopite sladkor v prahu. Dodajte preostalo maslo in kocke hrušk ter jih nato 1–2 minuti med stalnim mešanjem karamelizirajte.

3. Juho pretlačite s paličnim mešalnikom. Začinite jo s soljo, poprom in limoninim sokom. Nato ji primešajte smetano in jo porazdelite po jušnih skodelicah. Povrhu denite karamelizirane hruške in juho potresite s sesekljanim peteršiljem.

Čas priprave: 50 minut.
Na osebo: približno 230 kcal, beljakovine: 3 g, maščobe: 17 g, ogljikovi hidrati: 15 g.

GLAVNA JED

Smučev filet na smetanovi zelenjavi

S čudovito in slastno hrustljavo skorjico.

Za 4 osebe potrebujete:

  • 800 g smučevega fileta s kožo
  • 500 g gomoljne zelene
  • 100 g zamrznjenega boba (ali pa vloženega)
  • sol
  • 3 žlice repičnega olja
  • 2 šalotki
  • 300 ml ribje osnove (iz kozarca)
  • 200 g smetane
  • 125 ml rdečega portovca
  • poper
  • 300 ml rdečega vina
  • 1 žličko tekočega medu

Priprava:

1. Ribji filet oplaknite, ga osušite in zrežite na osem koščkov. Zeleno olupite in jo zarežite najprej na tanke rezine, te pa nato še na rombe. Šalotki olupite in ju zrežite na kocke. Bob pripravite po navodilih z embalaže – bodisi ga skuhajte v slani vodi bodisi ga odcedite in segrejte.

2. Na žlici olja stekleno popražite polovico šalotk. Zalijte z ribjo osnovo in nato v njej približno 3 minute kuhajte zeleno. Nato jo vzemite iz prevretka, vanj vlijte smetano in jo kremasto pokuhajte. Omako nato pretlačite s paličnim mešalnikom in vanjo stresite zeleno in odcejen bob.

3. Preostale šalotke malce pokuhajte v portovcu, vinu in medu ter vse skupaj začinite s soljo in poprom.

4. V ponvi segrejte 2 žlici olja in na njem ribo s kožo navzdol pecite 6–7 minut. Začinite jo s soljo in poprom ter obrnite. Nato jo pecite še 2–3 minute. Postrezite z zelenjavo in šalotkami v rdečem vinu. Po želji jed še okrasite.

Čas priprave: 1 ura in 5 minut.
Na osebo: približno 530 kcal, beljakovine: 43 g, maščobe: 26 g, ogljikovi hidrati: 13 g.

SLADICA

Čokoladni kolaček
  • Kar stopi se v ustih.
  • Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 neškropljeno pomarančo
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 50 g temne kuverture
  • 2 jajci
  • sol
  • 40 g mletih mandljev
  • 1 žličko pecilnega praška
  • 75 g moke
  • 150 g mlečne čokolade
  • 50 g smetane

Priprava:

1. Pečico segrejte na 100 stopinj (ventilatorsko na 80). Pomarančo oplaknite, jo osušite in zrežite na zelo tanke rezine. Položite jih na papir za peko, poprašite z 1 žlico sladkorja v prahu in jih v pečici sušite 5–6 ur. Občasno obrnite.

2. Pečico nato nastavite na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Stopite temno kuverturo in jo malce ohladite.

3. Ločite rumenjake od beljakov. Beljakom dodajte sol in jih stepite v trd sneg. Rumenjaka penasto stepite z 2 žlicama sladkorja v prahu. Primešajte mandlje, pecilni prašek, moko in stopljeno temno kuverturo. Na koncu primešajte še sneg. Zmes prelijte v namaščene modelčke in kolačke pecite približno 20 minut.

4. Nalomite mlečno čokolado in jo stopite v smetani, prelijte po krožnikih in na vsakega postavite 1 kolaček. Okrasite s pomarančo, in če želite, tudi z vaniljo.

Čas priprave: 45 minut + sušenje 6 ur.
Na osebo: približno 450 kcal, beljakovine: 13 g, maščobe: 18 g, ogljikovi hidrati: 57 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri