To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Slastni ingverjevi piškoti

Slastni ingverjevi piškoti (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
18. 11. 2018

Občasno si privoščite kakšno pregreho.

To je priredba enega najbolj priljubljenih receptov za piškote Marthe Stewart. Čeprav so v tej različici pripravljeni s polnovredno pšenično moko, brez čokolade in brez masla, so kljub temu okusni. Če se vam mudi, kar z žlico zajemajte testo in ga potresite z malo sladkorja, če želite.

Za dva ducata majhnih piškotov potrebujete:
  • 3,6 dl polnovredne ostre pšenične ali ječmenove moke
  • 2 žlici nesladkanega kakava v prahu
  • 1 ¼ žličke mletega ingverja
  • 1 žlička mletega cimeta
  • ¼ žličke mletih klinčkov
  • ¼ žličke mletega muškatnega oreščka
  • 1,2 dl namočenih suhih sliv ali jabolčne čežane
  • 1 žlica olupljenega, dobro sesekljanega svežega ingverja
  • 1,2 dl rjavega sladkorja
  • 0,6 dl nežveplane melase
  • 1 žlička sode bikarbone, raztopljene v 1 ¼ žličke vrele vode
  • 0,6 dl namiznega sladkorja
Priprava:

Ogrejte pečico na 160 stopinj.

Stresite moko, kakav in začimbe v srednje veliko skledo. Denite na stran.

Denite slive in ingver v električni mešalnik in temeljito obdelajte pri srednji hitrosti. Dodajte rjavi sladkor in znova vključite mešalnik. Dodajte melaso in še enkrat vključite mešalnik.

Dodajte polovico mokaste mešanice, nato raztopljeno sodo bikarbono in nazadnje preostalo polovico mokaste mešanice.

Naložite testo v plastični ovoj in ga potlačite na debelino 2,5 centimetra. Postavite ga v hladilnik za toliko časa, da se strdi, ali dokler ne morete več čakati (v tem primeru bo testo močno lepljivo!)

Obložite dva pladnja za peko s papirjem za peko. Iz testa oblikujte kroglice s premerom dobre 3 centimetre in jih povaljajte v namiznem sladkorju. Razporedite kroglice v medsebojni razdalji 5 centimetrov na pripravljena pladnja za peko.

Pecite 20 minut, oziroma toliko časa, da površina piškotov nekoliko razpoka. Počakajte 5 minut, da se piškoti na pladnjih nekoliko ohladijo. Nato jih preložite na žično rešetko in počakajte, da se ohladijo do konca.

Opomba: če želite speči minjone, povečajte količino jabolčne čežane ali namočenih sliv na 2,4 dl. S testom napolnite majhne modelčke za minjone in specite po zgornjih navodilih.

Iz knjige Preprečite in odpravite srčnožilne bolezni, avtor Caldwell B. Esselstyn Jr., dr. med.; knjiga je izšla pri založbi Planet

Preberite še: To se zgodi, če vsak dan uživate med in cimet

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri