ingverjevi-piskoti_056grjN

Občasno si privoščite kakšno pregreho.

To je priredba enega najbolj priljubljenih receptov za piškote Marthe Stewart. Čeprav so v tej različici pripravljeni s polnovredno pšenično moko, brez čokolade in brez masla, so kljub temu okusni. Če se vam mudi, kar z žlico zajemajte testo in ga potresite z malo sladkorja, če želite.

Za dva ducata majhnih piškotov potrebujete:
  • 3,6 dl polnovredne ostre pšenične ali ječmenove moke
  • 2 žlici nesladkanega kakava v prahu
  • 1 ¼ žličke mletega ingverja
  • 1 žlička mletega cimeta
  • ¼ žličke mletih klinčkov
  • ¼ žličke mletega muškatnega oreščka
  • 1,2 dl namočenih suhih sliv ali jabolčne čežane
  • 1 žlica olupljenega, dobro sesekljanega svežega ingverja
  • 1,2 dl rjavega sladkorja
  • 0,6 dl nežveplane melase
  • 1 žlička sode bikarbone, raztopljene v 1 ¼ žličke vrele vode
  • 0,6 dl namiznega sladkorja
Priprava:

Ogrejte pečico na 160 stopinj.

Stresite moko, kakav in začimbe v srednje veliko skledo. Denite na stran.

Denite slive in ingver v električni mešalnik in temeljito obdelajte pri srednji hitrosti. Dodajte rjavi sladkor in znova vključite mešalnik. Dodajte melaso in še enkrat vključite mešalnik.

Dodajte polovico mokaste mešanice, nato raztopljeno sodo bikarbono in nazadnje preostalo polovico mokaste mešanice.

Naložite testo v plastični ovoj in ga potlačite na debelino 2,5 centimetra. Postavite ga v hladilnik za toliko časa, da se strdi, ali dokler ne morete več čakati (v tem primeru bo testo močno lepljivo!)

Obložite dva pladnja za peko s papirjem za peko. Iz testa oblikujte kroglice s premerom dobre 3 centimetre in jih povaljajte v namiznem sladkorju. Razporedite kroglice v medsebojni razdalji 5 centimetrov na pripravljena pladnja za peko.

Pecite 20 minut, oziroma toliko časa, da površina piškotov nekoliko razpoka. Počakajte 5 minut, da se piškoti na pladnjih nekoliko ohladijo. Nato jih preložite na žično rešetko in počakajte, da se ohladijo do konca.

Opomba: če želite speči minjone, povečajte količino jabolčne čežane ali namočenih sliv na 2,4 dl. S testom napolnite majhne modelčke za minjone in specite po zgornjih navodilih.

Iz knjige Preprečite in odpravite srčnožilne bolezni, avtor Caldwell B. Esselstyn Jr., dr. med.; knjiga je izšla pri založbi Planet

Preberite še: To se zgodi, če vsak dan uživate med in cimet

Sorodni članki

Najboljši bananin kruh

Ta kruh je posebno okusen, če ga popečemo.

Čokoladna torta s suhimi slivami

Bi kos čokoladne torte? Poskusite prilagojen in seveda odličen recept po kuharski knjigi The Vegan Sourcebook.

3 sladke poslastice brez peke (in brez sladkorja)

Na trenutke, ko nas popade velika želja po sladkem, je dobro biti pripravljen. Takšni posladki so naši favoriti.
Najbolj brane vsebine

12 stvari, ki jih samozavestni ljudje ne delajo

Prijemi, s katerimi poskrbite za več samozavesti in boljše počutje.
Več...

4 načini, kako slišati sebe (in to ni meditacija)

Vsi lahko prisluhnemo svoji intuiciji, le naučiti se moramo prepoznati, kateri glas je pravi. 
Več...

Kaj lahko vprašate partnerja namesto “Kako si?” - 20 vprašanj

Komunikacija je eden pomembnejših stebrov razmerja, zato poskrbite, da bo med vama tekla gladko.
Več...

6 zdravilnih lastnosti kakija

Kaki je prava mala zakladnica hranilnih in zdravih sestavin. Poglejmo si, na kaj vse blagodejno vpliva. 
Več...

Cimet - top začimba, ki nas zdravi

Nekoč izredno cenjena začimba danes postaja priljubljeni pripomoček v boju proti raznim tegobam, ki se tičejo zdravja in lepote. Preberite, na kakšne načine lahko uporabite cimet.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri