Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

Ingverjevo pivo - osvežitev v vročini

Ingverjevo pivo - osvežitev v vročini (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
17. 7. 2015

Recept za pripravo osvežilnega napitka, ki se v poletni vročini zares prileže.

Se je tudi vam že zgodilo, da ste brali knjigo in si tako živo predstavljali stvari, o katerih ste brali, da je ta predstava za vas postala resničnost?

O ingverjevem pivu sem v angleških in ameriških knjigah brala tako velikokrat, da mi je postalo popolnoma domače. Prav dobro sem si lahko predstavljala njegov vonj in okus. In ko sem ga prvič poskusila pri nutricionistki Sari v Benetkah, sem skoraj na glas izrazila svoje nasprotovanje. To pa že ni ingverjevo pivo. To je mnogo mnogo boljše!

Kozarec penečega ingverjevega piva se v vročini zares prileže. Osvežilen je, malo sladek, malo rezek. Mehurčki nas požgečkajo, agrumi osvežijo. Začutimo ga v nosu in v grlu. Uživamo in ohranimo trezno glavo. O, kako je dobro.

Pozimi mu dodam cimet, klinčke in kardamom. Poleti opojne božične dišavnice nadomestim s svežo meto, ki v bujnih šopih poganja na vrtu. Ingverjevo pivo z mintom za notranje hlajenje od mestne vročine pregretih teles je prava uspešnica.

Kadar pripravljam poletni obrok v naravi, v hladilnik obvezno naložim tudi nekaj steklenic tega doma pripravljenega napitka. In ker pivo prikliče lakoto, še nekaj dobrega za pod zob.

Recept za ingverjevo pivo

Sestavine za vsaj 4 žejne pivce:
  • 120 ml limoninega soka
  • 250 ml pomarančnega soka
  • 60 ml ingverjevega soka
  • 120 ml oziroma po okusu agavinega sirupa
  • pest metinih listov
  • 3–4 l mineralne vode
Priprava:
  • Ožamemo limone in pomaranče.
  • Ingver naribamo, nato ga ožamemo skozi gosto cedilo za čaj.
  • Vse sestavine, razen nekaj metinih lističev, ki jih bomo uporabili za okras, in mineralne vode, na hitro zmešamo v mešalniku.
  • V vrč s prostornino približno 1,5 l nalijemo dober deciliter dobljenega soka in previdno prilijemo ledeno mrzlo mineralno vodo. Ingverjevo pivo se zelo peni. Če imamo pri roki ledene kocke, jih dodamo v vrč, prav tako nekaj metinih lističev za okras.
  • Mešanica sadnih sokov in začimb lahko v hladilniku stoji kakšen dan ali dva, z mineralno vodo pa jo redčimo sproti.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjena

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri