Jajca Benedict: Fini sloji, kronani s holandsko omako

14. 6. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Jajca Benedict: Fini sloji, kronani s holandsko omako (foto: stockfood photo)
stockfood photo

Charles Ranhofer je kot šef kuhinje v neki fini newyorški restavraciji pričaral to kombinacijo za finančnika LeGranda Benedicta. Recept je objavil v svoji kuharski knjigi The Epicurean, ki je izšla leta 1894.

Za 4 osebe potrebujete

  • 50 g mlade špinače
  • sol 
  • 270 g masla
  • 1 šalotko
  • po 1 vejico pehtrana in peteršilja
  • 4 poprova zrna
  • 1 lovorjev list
  • 5 žlic belega vinskega kisa
  • 10 žlic belega vina
  • 4 rumenjake
  • 1 brizgljaj limoninega soka
  • poper
  • sladkor
  • 4 rezine bombet 
  • 4 rezine kuhane šunke

Priprava

Preberite špinačo, jo očistite in operite. Minuto ali dve jo blanširajte v slani vodi in jo nato odcedite. Stopite 250 g masla. Šalotko zrežite na kocke. Dodajte ji 3 žlice vode, zelišča, začimbe, 3 žlice kisa in belo vino ter vse skupaj pokuhajte na dve tretjini. Redukcijo pretlačite s paličnim mešalnikom in jo nad vročo vodno kopeljo kremasto stepite z rumenjaki. Posodo odstavite z vodne kopeli in mešanici vtepite še maslo. Omako začinite s soljo, limoninim sokom, poprom in sladkorjem.

Zavrite večjo količino vode in ji dodajte preostal kis, temperaturo kuhalne plošče malce zmanjšajte, voda lahko le lahno vre. V tem času popecite bombete in jih premažite s preostalim maslom. Vsako obložite s šunko in špinačo.

Vodo premešajte z leseno kuhalnico in v vrtinec zvrnite jajca drugo za drugim in jih pustite, da zakrknejo (približno 3 minute). Vzemite jih iz vode in jih odcedite. Bombete obložite še z jajci in jih prelijte s holandsko omako.

Čas priprave: približno 30 minut.

Na osebo: približno 790 kcal, beljakovine: 24 g, maščobe: 69 g, ogljikovi hidrati: 22 g.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek