To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Jajčevci - zdravi, okusni in vsestranski

Jajčevci - zdravi, okusni in vsestranski (foto: Revija Čarovnija okusa) Revija Čarovnija okusa
25. 6. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Preprosto idealna sestavina: okusna, zdrava in z ducatom možnosti priprave.

S to zelenjavo boste resnično pripravili slastne jedi. In istočasno zdrave – jajčevci so namreč dragocen vir vitaminov in mineralnih snovi in imajo malo kalorij.

Zelo verjetno izvirajo iz Indije ali Kitajske, v Evropo pa so jih v 13. stoletju prinesli Arabci. Danes jih znamo ceniti, saj so jajčevci zares slastna in vsestranska zelenjava. Plod ima podolgovato ovalno obliko, zahvaljujoč bleščeči, večinoma temno vijoličasti lupini pa ga prepoznamo že na prvi pogled.

Ne skopari z vitamini

Poleg velike količine karotena so jajčevci bogat vir vitamina A in številnih drugih – še posebej B3, ki ga poznamo tudi kot vitamin PP, ker je odgovoren za izgradnjo hormonov, kot so estrogen, progesteron, testosteron in kortizon.

Arabci in Španci so denimo imeli jajčevce za afrodiziak.

Poleg tega vsebuje tudi vitamin B6, ki poskrbi za dobro delovanje imunskega sistema, vitamine B5 in B9 in vitamin C, četudi le v manjših količinah. Jajčevci so tudi izjemen vir kalija – v tem pogledu prekašajo zelje, čebulo, korenje in glavnato solato. Vsebujejo tudi veliko število mineralov in drugih elementov, kot na primer železo, cink in mangan. 90 odstotkov ploda je voda, tako da je primeren tudi v dieti za zmanjševanje telesne teže.

Uporaba v kuhinji

Njegova slabost je absorbiranje olja. Pred uporabo ga je dobro potresti s soljo, ga pustiti malo stati in nato obrisati. Tako pripravljena zelenjava ne absorbira preveč olja, pa tudi trpka ni. Uporaba jajčevcev je res vsestranska.

Po okusu se sijajno poda s česnom in različni zelišči, primeren je za peko, nadevanje in za omake. Je tudi sestavni del številnih indijskih jedi, ne manjka niti v turški kuhinji (jedi imam bayildi in baba ganoush). Jajčevci seveda ne smejo manjkati niti v francoski ratatouille ali pa v grški musaki, pogosto pa se uporabljajo tudi v italijanski kuhinji.

Lupljenje ni potrebno

Tako kot paradižniki se tudi jajčevci jedo s semeni in kožo. Ta je tanka, pod njo pa se skriva večina vitaminov in rutin, substanca, ki krepi krvne žile. Zato jajčevcev večinoma ne lupimo, v nasprotju s paradižniki pa ne jemo surovih.

Pomaka iz jajčevcev s falaflom

falafel, jajčevci

Za 4 osebe potrebujete

za falafel:

  • 500 g kuhane čičerike
  • 2 žlici sezamovih semen
  • 2 žlici vode
  • 5 strokov česna (zmečkanih)
  • 1 čebulo (drobno sesekljano)
  • pest drobno sesekljanih bazilikovih lističev
  • sok in lupinico 1 neškropljene limone
  • 1 žličko čilija
  • poper
  • 2 žlički morske soli
  • 2 žlički oljčnega olja

za pomako:

  • 2 jajčevca
  • sol
  • 2 žlici limonovega soka
  • 150 g gostega grškega jogurta
  • 2 stroka česna (zmečkana)
  • pol žličke mlete orientalske kumine
  • 2 žlički oljčnega olja

Priprava

Jajčevca oplaknite in ju nekajkrat prebodite. Položite ju na rešetko pečice, pod njiju pa postavite pekač. Približno 1 uro ju pecite v pečici, segreti na 170 stopinj. Ko se ohladita, ju olupite in ju nato skupaj z drugimi sestavinami zmešajte v pomako ter jo postavite v hladilnik.

Pretlačite in zmešajte vse sestavine za falafel. Mešanico pustite stati nekaj časa, nato pa oblikujte kroglice. Zlato rjavo jih popecite na olju in jih postrezite s pomako.

Čas priprave: približno 1 ura in 30 minut.

Na osebo: približno 390 kcal, beljakovine: 14 g, maščobe: 16 g, ogljikovi hidrati: 50 g.

Kaponata s čabato

kaponata

Za 4 osebe potrebujete

  • 100 ml oljčnega olja
  • 2 velika jajčevca (kocke)
  • 3 šalotki (obročke)
  • 10 češnjevih paradižnikov (prepolovljenih)
  • 2 žlički kaper
  • 40 g opranih rozin
  • 2 stebli zelene (koščke)
  • 40–50 ml rdečega vinskega kisa
  • pest praženih pinjol/baziliko

za čabato:

  • 12 rezin čabate
  • malce oljčnega olja
  • 2 stroka česna

Priprava

V ponvi segrejte polovico olja. Nanj stresite jajčevce in jih dušite 15 do 20 minut, da se lepo zmehčajo. Nato jih vzemite iz ponve in vanj vlijte preostalo olje. Na njem približno 5 minut pražite šalotke. Primešajte še paradižnike in znova jajčevce. Dodajte še kapre, rozine in zeleno. Prilijte kis in vse skupaj na zelo nizki temperaturi in v pokriti posodi pustite lahno vreti 20 do 25 minut.

Popecite rezine čabate in jih natrite s česnom. Prekrijte s kaponato in okrasite s pinjolami in lističi bazilike.

Čas priprave: približno 50 minut.

Na osebo: približno 560 kcal, beljakovine: 10 g, maščobe: 31 g, ogljikovi hidrati: 62 g.

Pečeni zvitki iz jajčevcev

zavitki jajčevcev

Za 4 osebe potrebujete

  • 2 jajčevca (po dolžini ju zrežite na rezine)
  • sol
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 400 g listne špinače
  • 300 g rikote
  • ščepec nastrganega muškatnega oreščka
  • 3 žličke posušenih zelišč (bazilika, origano, peteršilj)
  • sol
  • strt poper
  • 400 g pasiranih paradižnikov
  • 2 žlici svežega in nastrganega belega kruha
  • 5 žlic parmezana

Priprava

Rezine jajčevcev potresite s soljo in jih pustite stati 15 minut. Nato jih oplaknite in obrišite. Pekač premažite s polovico olja in po njem razporedite rezine jajčevcev. Premažite jih s preostalim oljem in jih 15 do 20 minut pecite v pečici, segreti na 200 ° C. Oplaknite špinačo, odrežite trda stebla in jih zavrzite. Špinačo blanširajte v vreli vodi, vodo odlijte in zelenjavo sesekljajte. V skledi zmešajte rikoto, začimbe, zelišča, sol in špinačo.

Mešanico porazdelite po ohlajenih rezinah jajčevcev in jih zvijte. Zvitke porazdelite po modelu za narastke in jih prelijte s pasiranimi paradižniki. Potresite s sirom in drobtinami in zvitke pecite 20 do 25 minut.

Čas priprave: približno 1 ura in 15 minut.

Na osebo: približno 410 kcal, beljakovine: 19 g, maščobe: 22 g, ogljikovi hidrati: 34 g.

Jajčevci, polnjeni s pirinim ješprenjem

polnjeni jajčevci

Za 4 osebe potrebujete

  • 2 velika jajčevca
  • sol
  • 1 čebulo
  • 1 rdečo papriko
  • 80 g na rezine zrezane pancete
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 do 3 žlice juhe
  • 300 g kuhanega pirinega ješprenja
  • 5 polovic posušenih paradižnikov v olju
  • 3 žlice sesekljanih zelišč
  • 2 stroka česna
  • sol
  • sveže mlet poper
  • 3 žlice ajvarja
  • 130 g ovčjega sira
  • olje

Priprava

Jajčevca prerežite, postrgajte semena in njihovo notranjost natrite s soljo. Pustite jih stati približno 20 minut. Nato jih 20 minut pecite v pečici, segreti na 170 °C.

Sesekljajte olupljeno čebulo. Očistite papriko in jo zrežite na kocke. Panceto zrežite na koščke in jih razpustite na olju. Zraven nato popražite še čebulo, primešajte papriko, prilijte juho in vse skupaj pustite lahno vreti približno 5 minut. Nato dodajte pirin ješprenj, kocke paradižnika, zelišča, česen s soljo, poper in ajvar. Premešajte. Mešanico porazdelite po jajčevcih, jih položite v naoljen model za narastke in obložite z ovčjim sirom. Nakapajte jih z oljem, in jih 20 minut pecite pri 170 ° C.

Čas priprave: približno 1 ura in 10 minut.

Na osebo: približno 540 kcal, beljakovine: 17 g, maščobe: 28 g, ogljikovi hidrati: 55 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri