10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Jedi z žara si lahko privoščite kadarkoli: 3 slastni recepti

Jedi z žara si lahko privoščite kadarkoli: 3 slastni recepti (foto: profimedia) profimedia
30. 8. 2019

Če pogrešate poletje predvsem zaradi sezone žara in jo vsako leto podaljšujete v jesen, boste veseli naslednje novice: jedi z žara si lahko pripravite tudi v drugih letnih časih. 

Preden razkrijemo recepte, preverimo nekaj navodil za vse, ki uporabljate žar v pečici.

5 pravil peke z žarom v pečici

1. pravilo: Uporabite mastno meso 

Ker pod pečičnim žarom pečemo na žgočih 260 °C, bo pusto meso hitro presušeno. Zato morate izbrati kose, ki so prepredeni z maščobo. Ta pomaga ohraniti meso sočno, čeprav se med peko izcedi.

2. pravilo: Meso popivnajte

Z zrezka se ne sme cediti. Obrišite ga s papirnato kuhinjsko brisačo, preden ga položite pod žar, četudi je bil zrezek v marinadi. Zakaj? Zaradi odvečne vlage se bo skuhal in ne spekel, in ustvarili boste mlahavo, sivo mesno krpo brez skorjice. 

3. pravilo: Omako pustite za pozneje

Če mesa ne boste marinirali, ga začinite s suhimi začimbami, ne pa z omako za žar, ki ste jo prav tako pripravili sami. Polijte jo po mesu, ko bo že pečeno. V nasprotnem primeru bo meso počrnelo. 

4. pravilo: Postavite rešetko na pravo mesto

V pečicah so ponavadi tri različne višine. Za peko pod žarom običajno uporabljamo najvišjo – 8 do 12 centimetrov pod grelnikom (spiralo). Čim bliže vročini postavimo meso, tem verjetneje je, da se bo slastno hrustljavo zapeklo. Če pečete kose piščanca, preselite rešetko kako nadstropje nižje.

5. pravilo: Ne pecite predolgo 

To je ena najhujših napak, ki jih lahko naredite pri peki na žaru. Hrana se v bistvu peče še tri minute po tem, ko jo vzamete iz pečice. Zato meso, ki je bilo že v pečici videti popolno, na krožniku ne bo tako dobro. 

Sedaj pa k receptom, ki bodo popestrili vaš običajen meni z jedmi z žara, ki si jih lahko privoščite kadarkoli. 
profimedia
Piščanec v marinadi

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1/4 skodelice suhega belega vina
  • 1/4 skodelice olja
  • 2 žlici svežega limoninega soka
  • 2 strta stroka česna
  • 2 žlici origana
  • 1 žlica mlete rdeče paprike
  • 1/2 žlice soli
  • 4 kosi piščančjih prsi brez kosti

Vse sestavine zmešajte v gospodinjski vrečki in pretresite, dokler ni piščanec enakomerno prekrit z marinado. Vrečko dajte v hladilnik za eno do dve uri.

Medtem natrgajte štiri 40 centimetrov dolge kose folije. Ko je piščanec mariniran, položite vsak kos prsi na folijo in zapognite robove tako, da dobite nekakšno skledico.

V skledico zlijte četrtino preostale marinade in stisnite folijo skupaj tako, da je piščanec povsem zavit vanjo. Vse štiri skledice dajte na pekač za peko na žaru in pecite približno 12 minut. 

Pekoči čips

Za malce bolj zdrav domači čips potrebujete: 

  • 4 krompirje
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlico mlete rdeče paprike
  • 1 žlico mletega črnega popra

Krompir narežite na 1 centimeter debele podolgovate rezine. Skupaj z drugimi sestavinami ga dajte v veliko gospodinjsko vrečko in pretresite tako, da so rezine krompirja enakomerno začinjene.

Odlijte ostanek olja in krompir v enojni plasti razporedite po foliji. Pecite približno 5 minut, obrnite krompir in pecite, dokler ne postanejo rezine zlato rjave. Uživajte v bolj zdravi različici čipsa, ki si je vseeno ne privoščite preveč pogosto. 

Ražnjiči iz govedine in krompirja

Za 4 osebe potrebujete: 

  • 6 do 8 olupljenih majhnih krompirjev 
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1/3 skodelice balzamičnega kisa
  • 1 žlico sojine omake
  • 2 žlici gorčice
  • 1/4 žlice mletega črnega popra
  • 700 g govejega mesa (stegna, narezanega na 3 cm velike kocke)
  • 1 srednje veliko rdečo čebulo (olupljena in narezana na četrtine)

Kuhajte krompir v vreli vodi 15 do 20 minut. Medtem zmešajte oljčno olje, kis, sojino omako, gorčico in poper v veliki skledi. V skledo stresite koščke mesa in odcejen krompir, jo pokrijte in marinirajte v hladilniku štiri do osem ur.

Nato kose mesa, čebule in krompirčke izmenično natikajte na paličice za ražnjiče. Nabodalca pecite na naoljenem pekaču za peko na žaru približno 6 minut po vsaki strani oziroma dokler meso ni pečeno po vašem okusu. 

Kajetan Mali

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri