Jelenov file

1. 11. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Jelenov file

Z bučo in žajbljevim maslom

Sestavine za 4 osebe

Meso

  • 600 g očiščenega jelenovega fileja
  • sol, poper
  • 5 ml olivnega olja
  • 15 g masla
  • 20 žajbljevih listov

Priloga

  • 400 g kuhane oranžne buče
  • 1 rezina oranžne buče
  • sol, poper
  • muškatni orešček
  • 30 ml sveže smetane

Priprava

Bučo očistimo, narežemo na kose 5–6 cm in skuhamo na sopari. Odcedimo in pretlačimo s smetano in začimbami. Do uporabe hranimo na toplem.

Jelenov file očistimo kožic, opečemo na žaru, solimo in popramo. Opečenega preložimo v ponev z maslom in ga počasi še malo opečemo. Ko se maslo speni, dodamo žajbljeve lističe in jih še nekoliko pocvremo.

Jelenov file narežemo na tanke rezine. V jedru naj bo sočno pečen.

Na vroč servirni krožnik položimo rezino na žaru opečene buče, nanjo nabrizgamo bučni pire, nanj položimo rezine mesa. Priložimo omako iz masla in žajbljevih lističev. Obogatimo s sveže mletim poprom ter takoj ponudimo.

Pripravil: Matej Tomažič iz Majerije

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord