Juha s kalamari

5. 11. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Juha s kalamari (foto: stockfood photo)
stockfood photo

Enolončnica s stročnicami, šerijem in veliko česna

Za 4 osebe potrebujete

  • 1 veliko čebulo
  • 300 g rumenih paprik
  • 6 velikih paradižnikov
  • 4 stroke česna
  • 800 g čičerike (pločevinka)
  • 600 g kalamarov (obročkov)
  • 2 lovorjeva lista
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 200 ml šerija
  • 200 g choriza
  • ščepec žafranovih niti
  • 1 žličko črnih poprovih zrn

Priprava

Očistite čebulo in zelenjavo. Paradižnikom odstranite semenje in vse skupaj zrežite na majhne koščke. Na kocke zrežite 1 strok česna, 3 pa pustite cele. Čičerko odcedite. Kalamare stresite v posodo in jim dodajte čebulo, česen, paradižnike, lovor, papriko, olje, šeri in 500 ml vode. Posodo pokrijte in pustite, da vse skupaj pri nbizki temperaturi lahno vre približno 45 minut. Iz enolončnice nato vzemite cele stroke česna. Dodajte vodo, da bo vse lepo pokrito. Primešajte še rezine klobase in čičerko ter juho kuhajte še 15 minut.

V vmesnem času v teflonski ponvi brez dodatka maščobe pri srednji temperaturi popražite žafranove nitke, da potemnijo. V možnarju dobro zdrobite poprova zrna in jih skupaj s stroki česna, žafranom in približno 1 žlico prevretka zamešajte v pasto. Primešajte jo juhi in jo pustite lahno vreti še približno 5 minut. Po želji juho potresite sesekljanim peteršiljem in meto.

Čas priprave: približno 1 ura in 45 minut.

Na osebo: približno 700 kcal, beljakovine: 47 g, maščobe: 31 g, ogljikovi hidrati: 44 g.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"