juha-rdeca-leca-zelena

Ko je zunaj (ledeno) mrzlo, bi najraje ostali v hiši. Naravnost idealen čas za vroče in okusne juhe, ki pogrejejo telo in dušo.

Juha s piščančjim mesom in riževimi rezanci

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 prekajeni piščančji stegni
  • 1 por
  • 2 mladi čebuli
  • 1 čili
  • 5 cm svežega ingverja
  • šopek svežega koriandra
  • 1 žlica sladkorja
  • 3 žlice sojine omake
  • 2 žlici suhega šerija
  • 1 l kokošje juhe
  • 300 g riževih rezancev

Priprava:

1. Meso zrežite na trakove. Por, čebulo in čili zrežite na tanke obročke, ingver olupite in ga drobno nastrgajte.

2. V voku segrejte olje in na njem popecite sesekljan čili, koriandrova stebelca in ingver. Po 1 minuti dodajte meso, por in čebulo. Vse skupaj pecite še 2 minuti, nato dodajte sladkor, šeri in sojino omako.

3. Malce povrite, zalijte z juho in vse skupaj kuhajte še približno 10 minut.

4. Rezance skuhajte po navodilih z embalaže, jih porazdelite po skledicah ali krožnikih, zalijte z juho in okrasite s koriandrovimi lističi.

Čas priprave: približno 25 minut.
Na osebo: približno 360 kcal, beljakovine: 33 g, maščobe: 7 g, ogljikovi hidrati: 38 g.

Golaževa juha z govedino

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 žlici masla ghee
  • 1 drobno sesekljana čebula
  • 200 g nemastne govedine
  • 2 žlički mlete sladke paprike
  • 1 l goveje juhe
  • po 1 ščepec kumine, mletega čilija in majarona
  • 1 žlica gladke moke
  • 2 strta stroka česna
  • 2-3 olupljeni krompirji (kocke)
  • sol in sveže mlet poper

Priprava:

1. V posodi segrejte pol količine maščobe in na njem podušite čebulo. Dodajte na kocke zrezano meso in vse skupaj pecite 3 minute.

2. Potresite z mleto papriko, premešajte in zalijte s polovico juhe. Začinite s soljo, poprom, kumino in čilijem.

3. Posodo pokrijte in kuhajte meso toliko časa, da se lepo zmehča.

4. V drugi ponvi segrejte preostalo maščobo, nanjo stresite moko in jo pecite toliko časa, da se obarva nekoliko rjavkasto. Zalijte s preostalo juho in premešajte. Mešanico zlijte v juho, dodajte krompir, česen in majaron ter ob občasnem mešanju juho kuhajte približno 15 minut, da se krompir lepo zmehča.

Postrezite s kruhom.

Čas priprave: približno 1 ura in 20 minut.
Na osebo približno: 240 kcal, beljakovine: 12 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 18 g.

  • Namig:

Golaževo juho lahko izboljšate s koščkom inčuna. Ne skrbite zaradi okusa po ribi – ne bo ga čutiti, jed bo le nekoliko bolj pikantnega okusa.

Namesto moke za zgostitev uporabite tudi krompir. Ko se meso zmehča, dodajte krompir in ga kuhajte približno 10 minut. Del krompirja, skupaj z nekaj tekočine, nato zmiksajte, da dobite gosto zmes. To vlijte nazaj v posodo in skuhajte do konca.

Čilijeva juha s fižolom

Sestavine za 4 osebe:

  • malo kokosove maščobe (za praženje)
  • 1 večja drobno sesekljana čebula
  • 4 stroki česna
  • 2 korenčka
  • 2 rdeči papriki
  • 250 g svežih šampinjonov
  • 1 žlička posušenega origana
  • pol žličke mletega čilija
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 l piščančje juhe
  • 2 pločevinki rdečega fižola
  • sveže mlet poper in sol

Priprava:

1. Čebulo stekleno popražite na maščobi. Dodajte rezine česna in vse skupaj pecite še 1 minuto.

2. Očistite korenje in šampinjone. Papriko operite in odstranite semenje. Korenje po dolgem prepolovite in ga zrežite na rezine, papriko pa zrežite na trakove. Skupaj z rezinami šampinjonov jih stresite v posodo in potresite z origanom in čilijem. Pecite nekaj minut, primešajte paradižnikovo mezgo in še malce popecite.

3. Prilijte juho in dodajte odcejen fižol ter vse skupaj v pokriti posodi pri srednji temperaturi kuhajte približno 15 minut. Juho začinite s soljo in poprom, jo porazdelite po krožnikih in potresite s sesekljanim peteršiljem.

Postrezite še vročo.

Čas priprave: približno 35 minut.
Na osebo približno: 380 kcal, beljakovine: 16 g, maščobe: 8 g, ogljikovi hidrati: 64 g.

Hitra lečina juha z gobami

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 pest suhih gob
  • 2 stroka česna
  • 2 korenčka
  • 2 belušni zeleni
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 300 g rdeče leče
  • 1 l zelenjavne juhe
  • 2 vejici majarona

Priprava:

1. Gobe stresite v skledo in jih prelijte z 200 ml vroče vode. Čebulo in česen drobno sesekljajte. Korenje očistite in ga tako kot zeleno zrežite na kocke.

2. V posodi segrejte olje in na njem približno 4 minute pecite čebulo, da lepo postekleni. Dodajte česen, po 1 minuti pa še zeleno in korenje.

3.  Zelenjavo pecite približno 2 minuti. Nato ji dodajte lečo, zalijte z juho in primešajte še zmehčane gobe.

4.  Kuhajte približno 15 minut. Juho začinite s soljo in poprom ter jo potresite z majaronom.

Čas priprave: približno 25 minut.
Na osebo približno: 360 kcal, beljakovine: 25 g, maščobe: 5 g, ogljikovi hidrati: 58 g.

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

Recepti: Na žlico ob hladnih dneh

Kakovostne sestavine, veliko zelenjave, še več okusa, preprosto pripravljeno ... Ja, tudi enostavno je lahko zelo dobro.

Kulinarično popotovanje: Karibi

Edinstvena destinacija z osupljivimi plažami, kristalno čistim turkiznim morjem, čudovitimi naravnimi lepotami, bujno pisano vegetacijo in prav tako pisano kulinariko.

Recept za golaževo juho

Odlična juha za zimske dni.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri