To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Kako pripraviti meso, da bo mehko in sočno

3. 1. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Metoda kuhanja za zvitke, raguje ali sočne pečenke.

Dušeno meso je mehko kot maslo in se kar stopi v ustih. Zraven pa še zelo aromatična omaka, ki med dušenjem nastane skoraj sama od sebe.

Ta način priprave je idealen za trde in vlaknaste dele mesa (na primer pleče ali stegno).

Prvi korak

Meso krepko popecite v veliki kozici in ga nato vzemite ven. Na maščobi krepko popecite tudi jušno zelenjavo in čebulo. Posujte z moko in zalijte z vinom. Dodajte še juho ali vodo in vse skupaj malce pokuhajte.

Drugi korak

Meso znova položite v kozico. Raguje dušite v pokriti kozici, večje kose (zvitke ali pečenke) pa raje v pečici in na nizki temperaturi. Meso mora biti za 1 cm prekrito s prevretkom, vsakih 20 minut pa ga je treba obrniti. Tako se bosta okus in barva njegove površine lepo prenesla v omako, ki bo lepo rjava in močna.

Primerna posoda

Za dušenje je idealna težka posoda s tesno prilegajočo se pokrovko. V njej se bo meso še posebej dobro popeklo, arome pa med dolgim dušenjem ne bodo izparele. Praktični so litoželezni lonci, ker jih lahko postavimo tudi v pečico.

Praženje in zalivanje

Ko zelenjavo posujemo z moko, se mora ta pražiti toliko časa, dokler ne dobi svetlo rjave barve.

Rdeče vino dodamo v 3 do 4 odmerkih. Pred vsakim nadaljnjim odmerkom mora prejšnja tekočina popolnoma povreti.

Žametna omaka

Tekočino, ki nastane med dušenjem, lahko zgostite na različne načine. Meso vzemite iz posode in prevretek skupaj z zelenjavo dajte v cedilo. Zelenjavo pretlačite z zajemalko. Lahko pa tekočino dušenja precedite v kozico, jo zgostite z umešanim jedilnim škrobom in jo zavrete. Prevretek lahko pretlačite tudi z zelenjavo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri