Kako strupena je hrana?

17. 2. 2011
Deli
Kako strupena je hrana?

Vprašanja in odgovori v luči zadnjega dioksinskega škandala.

Zadnje tedne javnost pretresajo skrb zbujajoče vesti iz Nemčije, kjer so odkrili rakotvoren dioksin v živalski krmi in jajcih. Strah slovenskih potrošnikov je razumljiv, saj je veliko živil uvoženih tudi iz Nemčije.

Katera živila lahko vsebujejo dioksin?

Prek kokošje krme lahko ta snov pristane predvsem v jajcih in perutnini. Na splošno pa lahko o obremenitvi z dioksinom govorimo prav pri vsej hrani, saj je bilo teh škandalov že več, strup ostane v tleh več let in od tam ga rastline in živali tudi črpajo.

Kako nevaren je dioksin?

Preprostega odgovora ni, saj obstaja kar nekaj različnih dioksinov z različno toksičnostjo. Dioksini veljajo za rakotvorne in zavirajo celične procese. Dolgoročno lahko povzročajo motnje imunskega sistema, težke črevesne bolezni in bolezni dihalnih poti.

Ali lahko jemo meso in jajca, za katera vemo, da so uvožena iz Nemčije?

Čeprav Greenpeace evropskim potrošnikom sicer svetuje, naj raje počakajo na dokončne raziskave, pri nas ni velike nevarnosti, saj so slovenski trgovci in uvozniki takoj po izbruhu afere v analizo poslali meso in jajca, uvožena iz Nemčije, ter vprašljiva umaknili iz prodaje. Če pa želite biti povsem prepričani, raje kupujte slovenska živila, ki za zdaj niso tvegana za zdravje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord