10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kako zmanjšati količino soli, ne da bi zasovražili hrano?

Kako zmanjšati količino soli, ne da bi zasovražili hrano? (foto: Profimedia) Profimedia
12. 8. 2017

Natrij, ki ga dobimo s prehrano, je za normalno delovanje telesa pomemben. Če ga redno uživamo preveč, pa začne škodovati zdravju. Je eden izmed krivcev za visok krvni tlak, srčne bolezni in možgansko kap.

Dnevno priporočljiv odmerek soli je le ena čajna žlička. Še posebej naj bi pri tem pazil tisti z visokim krvnim tlakom. Če pomislite, kaj ste pojedli v današnjem dnevu, ste odmerek verjetno že presegli. Sol se skriva tudi v živilih, kjer je ne bi nikoli iskali. Da bi omejili količino, lahko storite nekaj stvari.

Zmanjšujte počasi

Okus je eden od pomembnih dejavnikov, ki vas odvrača od tega, da bi hrano manj solili in prenehali uživati zelo slane stvari. Zato se zmanjševanja lotite počasi in hkrati odkrijte nove ojačevalce okusa, kot so lovorjevi listi, zelišča, origano, kumina … Preizkusite nove okuse in popestrite obroke z drugimi začimbami.

Ustvarite »natrijev proračun«

Včasih si pač zaželimo nekaj slanega in s tem ni nič narobe, če se držite rutine. Preglejte, koliko soli vsebujejo živila, ki jih redno pripravljate in jih zamenjajte za manj slana (v nekaterih soli ne boste pogrešali). Poiščite prigrizke s katerimi ne boste zaužili toliko soli, kot ste jo odstranili z jedilnika (in s tem izničili trud) ter jih imejte na zalogi za »težke dni«. Določite tudi dan, ko se lahko pregrešite, a ne pretiravajte.

Pazite pri naročanju

Ko jeste v restavraciji, ne morete vplivati na pripravo obrokov, lahko pa na postrežbo. Če naročate omake in priloge, za katere veste, da bodo dodatno slane, prosite, naj vam jih postrežejo ob strani krožnika. Tako boste lahko sami določali, koliko dodatnega natrija boste dali na specialiteto.

Preskočite kečap in dodajte gorčico

Veliko omak, ki jih radi dodajamo poletnim jedem, je polnih soli. To ne pomeni, da mora biti glavna atrakcija vašega piknika zelenjava, zamenjajte le dodatke. Obstaja veliko različic, ki vsebujejo manj soli, dodajte tudi gorčico, ki je na primer bolj zdrava od kečapa.

Omejite prehranjevanje zunaj

Če se odločite zmanjšati vnos natrija, poskusite omejiti obroke v restavracijah. Pri pripravi namreč uporabijo veliko soli, kar je lahko problem, če jo želite izvzeti iz prehrane. Seveda se vsi kdaj pregrešimo, in če tega ne storite prepogosto, ne bo naredilo bistvene škode.

Osvojite veščino »branja etiket«

Natrij se pojavi tudi v živilih, kjer ga ne pričakujete (na primer v sladoledu). Zato je pomembno, da si med nakupovanjem vzamete nekaj časa branje sestavin. Imeli boste možnost poiskati izdelke, ki vsebujejo manj soli. Pri okusu tega verjetno ne boste opazili, telo pa vam bo hvaležno.

Neslani oreščki, neslano maslo …

Kadar lahko, se izognite slanim prigrizkom. Z vrečko čipsa boste na primer uničili večdnevni trud, ko ste sol črtali z jedilnika.

Preberite tudi:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri