10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kari - začimbo zlahka naredite tudi sami

Kari - začimbo zlahka naredite tudi sami (foto: Profimedia) Profimedia
22. 8. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Obstaja nešteto karijevih mešanic – od blage do aromatične pa vse do peklensko ostre. V obliki praška ali paste. Domače mešanice so še boljšega okusa od kupljenih, tako pa lahko po svoji volji vplivate na ostrino in aromo.

Mleti kari

Pri nas priljubljene različice karija izvirajo iz indijske kuhinje, tam pa jih označujejo pod imenom garam masala (slovensko: ostra začimba).

Osnovni recept:

V ponvi na hitro popražite semena 8 kardamomovih kapsul, 1 do 2 cimetovi paličici, 4 žlice koriandrovih semen, po 2 žlici orientalske kumine in triplatovih semen, 1½ žlice črnih poprovih semen in 1 žličko klinčkov. Počakajte, da se malo ohladi.

Primešajte 20 g sveže ali 2 cm posušene korenine kurkume in vse skupaj drobno zmeljite v električnem mešalniku ali pa strite v možnarju. Dodajte sol in ½ žličke nastrganega muškata.

Ostrino dosežete s semeni čilija ali koprca. Za aromatično različico dodajte kokosove ostružke, sezam, mak ali ingver.

Začimbo v prahu pred uporabo zapenite na malce masla. Tako se bo bolje porazdelila in imela bolj harmoničen okus.

Ostra pasta

Tajska različica je na voljo v treh barvah. Zelena pasta je ostra zaradi pekočih zelenih tajskih čilijev. Srednje pekoča rdeča pasta vsebuje rdeče čilije. Rumena kari pasta je blažja, barvo pa dobi od kurkume. Paste se pogosto mešajo s kokosovim mlekom v juhah, enolončnicah ter jedeh iz voka.

Priprava zelene tajske kari paste

1. V možnarju strite suha in pražena koriandrova semena ter orientalsko kumino. Primešajte veliko strtega česna, kock šalotke, majhen košček galganta (azijski ingver) in limonsko travo.

2. Nato zraven strite sveže ali posušene zelene ali rdeče čilije (po želji brez semen) in po želji še koriandrove lističe. Poleg tega dodajte še rumeno mleto kurkumo, lupinico limete, malce sojine omake in pasto kozic.

Te začimbe ne smejo manjkati v nobenem kariju

Še intenzivnejšega okusa bodo, če boste namesto praška uporabili cela posušena semena in zrna. Zraven se poda še triplat. Kratkotrajno praženje izboljša njeno aromo.

  • Orientalska kumina: Aroma je lahno trpka in ostra s pridihom limone. Diši močno po sladkem. Ne smemo je zamenjati z našo domačo kumino.
  • Kurkuma: Rumeno oranžna korenina ima lahno trpek okus. V mletem stanju poskrbi za značilno rumeno barvo karija.
  • Koriander: Blaga rumena semena dišijo sladko in aromatično. Pražena dobijo oreškasto aromo. Najdemo jih v številnih začimbnih mešanicah.
  • Čili: Brez njega sploh en gre. Poskrbi – glede na vrsto – za blago do ekstremne ostrine. Dodajte na koncu!
  • Kardamom: Blago diši po limoni, ima sladkast okus in zapeče na jeziku. Zdrobite le temna semena. Kapsule nimajo nobenega okusa.

Recepti, ki jih morate poskusiti

Pekoča omaka za karijevo klobaso

Za 1,5 litra omake potrebujete:

  • 2 stroka česna (kocke)
  • 2 šalotki (kocke) 
  • 5 žlic olja
  • 8 rdečih paprik (kocke)
  • 100 g paradižnikove mezge
  • sol, poper
  • 180 g sladkorja
  • 1 čili (kocke)
  • 100 ml belega vina
  • 3 žličke mlete paprike
  • po 3–4 žličke ostrega in blagega mletega karija
  • 1 l juhe

Priprava:

Česen in šalotko popražite na olju. Zraven na hitro popražite še papriko, nato pa še paradižnikovo mezgo. Začinite s soljo, poprom, sladkorjem in čilijem.

Prilijte vino, dodajte mleto papriko in kari ter vse skupaj malce popražite. Nato prilijte juho in jo malce povrite. Vse skupaj pretlačite v gladko omako.

Čas priprave: približno 40 minut.
Na 100 ml: približno 80 kcal, beljakovine: 1 g, maščobe: 3 g, ogljikovi hidrati: 11 g.

Aromatično ostro: kari s kozicami in ananasom

Za 4 osebe potrebujete:

  • 20 g zamrznjenih velikih kozic (približno 500 g, odmrznjenih)
  • 8 rezin ananasa
  • 8 češnjevih paradižnikov
  • 8 mladih čebul
  • 800 ml kokosovega mleka (iz pločevinke)
  • 4 žličke rdeče kari paste
  • 6 limetinih listov
  • 4 žlici svetle sojine omake
  • 2 žlički sladkorja
  • 4 žlice limetinega soka
  • nekaj metinih lističev

Priprava:

Kozice olupite in jih po dolgem prepolovite. Odstranite čreva. Kozice nato oplaknite in jih osušite. Ananas zrežite na večje koščke. Paradižnike oplaknite in jih prepolovite. Mlado čebulo oplaknite, jo očistite in bele dele poševno zrežite na rezine.

Pretresite kokosovo mleko in ga zavrite s kari pasto. Limetine liste oplaknite, jih dodajte mleku ter vse skupaj kuhajte 3 do 4 minute. Dodajte paradižnike, ananas, sojino omako in sladkor.

Vse skupaj kuhajte 2 minuti. Dodajte kozice, posodo pokrijte in vse skupaj pustite stati 3 minute. Začinite z limetinim sokom. Potresite z meto in jed postrezite. Zraven tekne basmati riž.

Čas priprave: približno 35 minut.
Na osebo: približno 495 kcal, beljakovine: 20 g, maščobe: 31 g, ogljikovi hidrati: 23 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri