Kiš s pikantno smetanovo kremo in slanino

20. 12. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Kiš s pikantno smetanovo kremo in slanino (foto: stockfood photo)
stockfood photo

Slasten pikanten kiš po katerem bo lepo dišalo celo stanovanje

Za 12 kosov potrebujete

  • 125 g masla
  • 250 g moke
  • sol
  • 250 g prekajene slanine (v kosu)
  • 2 čebuli
  • 1 strok česna
  • 4 jajca
  • 250 g smetane
  • poper
  • kajenski poper
  • 300 g suhih stročnic
  • 150 g sveže nastrganega grojerja

Priprava

Maslo zrežite na kocke. Pregnetite jih skupaj z moko, 1 ščepcem soli in 3 žlicami hladne vode. Testo okroglo razvaljajte (premer 28 cm) in z njim obložite model za pite (premer 24 cm). Pokrijte ga s prozorno folijo in ga za približno 1 uro postavite v hladilnik.

Slanino zrežite na kocke in jih razpustite v ponvi. Olupite čebulo, jo zrežite na kocke in jih popecite s slanino. Zraven iztisnite še česen, ga podušite in nato počakajte, da se mešanica ohladi. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj).

Jajca razžvrkljajte s smetano in mešanico začinite s soljo, poprom in kajenskim poprom. Testo pokrijte s papirjem za peko in ga obtežite s stročnicami. Pecite ga približno 10 minut. Nato odstranite papir in stročnice. Po testu porazdelite slanino in sir. Prelijte z jajčnim mlekom in pito pecite približno 35 minut.

Čas priprave: 1 ura in 20 minut + hlajenje 1 ura.

Na kos: približno 430 kcal, beljakovine: 10 g, maščobe: 37 g, ogljikovi hidrati: 16 g.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"