To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Kislo zelje in kisla repa - pravi vir zdravja

Kislo zelje in kisla repa - pravi vir zdravja (foto: Shutterstock) Shutterstock
9. 2. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Kislo zelje in repa sta slovenska tradicionalna hrana. Poceni, zdrava in domača, to so lastnosti, ki so trenutno pri hrani tako ali tako najbolj cenjene.

Oba sta bogata s hranilnimi snovmi in imata širok spekter zdravilnih učinkov na naše telo. Vsebujeta tudi precej vode in vlaknin, zato nam kljub majhni kalorični vrednosti dajeta občutek sitosti.

V 100 g kislega zelja ali repe je samo 15 kalorij, zato ju lahko brez zadržkov uvrstimo med nizkokalorično hrano in s tem na seznam živil, ki jih lahko uporabljamo pri shujševalnih in očiščevalnih dietah.

A pozabimo zdaj na shujševalne kure. Za vas smo malo pobrskali, katere so najboljše slovenske jedi iz kislega zelja in kisle repe.

Kislo zelje s fižolom

Sestavine:

  • ½ kg kislega zelja
  • ½ kg kuhanega fižola v zrnju
  • 1 žlica moke
  • malo ocvirkov
  • sol
  • lovor
  • 2 stroka česna
  • 2 šalotki
  • poper

Priprava:

Kislemu zelju dodamo lovor, česen, šalotki, malo posolimo in ga skuhamo.

Ko je kuhan, odstranimo česen in šalotki, dodamo kuhan fižol in iz moke narejen podmet, dobro prevremo in zabelimo z ocvirki.

Jota s kislo repo

Sestavine:

  • 400 g kisle repe
  • 350 g krompirja
  • 100 g čebule
  • 300 g rjavega fižola
  • 300 g suhih svinjskih rebrc
  • 2 žlici olja
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • 1 žlica ostre moke
  • sol in beli poper v zrnu
  • 3 stroki česna

Priprava:

Fižol odcedimo in pristavimo v hladni vodi. Zavremo in skuhamo do mehkega; fižol pred koncem kuhanja posolimo.

Zavremo vodo za kuhanje repe. Repo oprhamo pod tekočo hladno vodo in stresemo v krop. Dodamo svinjska rebrca in kuhamo do mehkega.

Krompir olupimo, narežemo na kockice, pristavimo v hladni vodi in skuhamo do mehkega. Čebulo olupimo in narežemo na tanke lističe.

Prepražimo čebulo in nanjo dodamo pretlačen skuhan krompir. Česen olupimo in pretlačimo. Kuhana rebra vzamemo iz lonca.

Smetano gladko razmešamo z moko in pretlačenim česnom. Mešanico nalijemo v lonec, vsebino pa na majhnem ognju kuhamo še nekaj minut. Jed po potrebi dosolimo in začinimo s sveže mletim poprom. Kuhana rebra narežemo in dodamo v joto.

Pečeno kislo zelje

Sestavine:

  • 100 dag kislega zelja
  • 50 g rezin slanine
  • 2,5 dl suhega belega vina
  • 2 žlici zaseke
  • 15 zrn popra
  • 2 žlici brinovih jagod
  • 1 žlička mlete kumine

Priprava:

Kislo zelje stresemo v lonec in zalijemo s hladno vodo (vode naj bo toliko, da je zelje pokrito). Lonec pristavimo na štedilnik, tekočino zavremo in pri zmernem vretju zelje kuhamo še 5 minut. Kislo zelje nato dobro odcedimo in stresemo v posodo.

Po dnu okroglega ognjevarnega pekača razporedimo rezine slanine. V pekač v več plasteh naložimo kislo zelje. Med posamezne plasti položimo nekaj poprovih zrn in nekaj brinovih jagod. Po zadnji plasti zelja potrosimo brinove jagode in mleto kumino.

Pečico segrejemo na 180 °C. Preostalo žlico zaseke razpustimo v kozici in z njo prelijemo zelje. Preden pekač postavimo v pečico, zelje prelijemo še z vinom. Pekač potisnemo v ogreto pečico in pečemo 20 minut, da zelje nekoliko prevre in porumeni. Pripravljeno jed na mizo serviramo kar v ognjevarnem pekaču.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri