10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Klasične božične sladice

Klasične božične sladice (foto: foodstock foto) foodstock foto
5. 12. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Božiča si skoraj ne moremo predstavljati brez tradicionalnih božičnih kolačev in drugih klasičnih sladic.

Da bo še bolj preprosto

Nadomestek rozin

suhe slive

Suhe slive drobno sesekljajte, jih prelijte z žganjem, pokrijte s folijo in čez noč pustite v hladilniku. Slive naj nato pred uporabo 1 uro stojijo na sobni temperaturi. Alkohol dobro odcedite ali pa ga po potrebi obrišite s sliv.

Ni treba, da so v testu

Pogosto se zgodi, da pletenica z mandlji in rozinami med peko poči, ker testo zaradi nadeva ni kompaktno. To lahko preprečite tako, da mandlje in rozine potresete v žlebiče in jih vtisnete v pletenico.

Sirup namesto medu

Včasih so jih prelivali z medom. Sirup pripravite tako, da iz sladkorne pese najprej pripravite prevretek in ga pri nizki temperaturi kuhate toliko časa, da počasi izpari in dobi konsistenco medu – to je sirup sladkorne pese. Primešajte malce masla in ruma. Prelijte po krofih in jih povaljajte v mletem maku.

Dišeči krofi

medenjak

Za še boljši okus bo poskrbel posip iz medenjakov. Krofe poparite z mlekom, jih prelijte z medom in nato povaljajte v drobtinah medenjakov. Lahko so tudi rumovi – tako boste dobili res čudovito aromatično vonjavo.

Božična pletenica

božična pletenina

Sestavine za približno 24 rezin

  • 2 pesti oplaknjenih rozin
  • 4 žlice ruma
  • 1 kocka kvasa (42 g)
  • 1 žlica in 200 g sladkorja v prahu
  • 1 žlica in 1 kg moke
  • četrt žličke soli
  • 4 rumenjaki
  • drobno nastrgana lupinica 1 neškropljene limone
  • 500 ml mlačnega mleka
  • 200 g masla
  • 100 g olupljenih in sesekljanih mandljev ali mandljevih lističev
  • 1 majhno jajce

Priprava

Rozine prelijte z rumom in jih pustite stati nekaj časa. Kvas zdrobite. Primešajte mu žlico sladkorja in žlico moke. Dodajte še žlico mleka, vse skupaj zmešajte in pustite, da na toplem vzhaja.

Presejte moko in sladkor, dodajte sol in vse skupaj premešajte. Sredi kupčka naredite jamico in vanjo dajte rumenjake, limonino lupinico in vzhajano mešanico. Mleko segrejte z maslom. Rozine odcedite in rum primešajte mlečni mešanici. To nato postopoma vmešajte v moko in zgnetite testo. Vanj nato vgnetite še rozine in mandlje, testo pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite, da vzhaja uro in pol.

Testo razdelite na 9 delov. Iz štirih razvaljajte dolge trakove in iz njih v pekaču, obloženem s papirjem za peko, spletite kito. Enako naredite iz drugih treh delov. Zadnja dva dela zvijte in ju spletite v zgornjo pletenico. Pečico segrejte na 170 stopinj. Sredi kite iz 4 delov testa z robom dlani vtisnite plitev žleb in vanj položite kito iz treh delov testa. Spet vtisnite žleb in vanj položite zgornjo pletenico. Testo pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite, da vzhaja še 20 minut. Vse tri dele nato pričvrstite z zobotrebci, testo premažite z razžvrkljanim jajcem in potresite s preostalimi mandlji. Pecite približno 10 minut. Temperaturo nato zmanjšajte na 160 stopinj in pletenico pecite približno 1 uro, da bo lepo zlato rjava.

Čas priprave: približno 3 ure in 30 minut

Na rezino približno 290 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 12 g, ogljikovi hidrati: 40 g

Krofki

krofki

Sestavine za 30 kosov

za testo

  • 25 g kvasa
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 500 g moke
  • ščepec soli
  • 70 g stopljenega masla
  • 250 ml mlačnega mleka

za prelivanje in poprašitev

  • 3 žlice slivove čežane
  • 1 žlica ruma
  • 2 žlici masla
  • 4–5 žlic mletega maka
  • 2–3 žlice sladkorja v prahu

Priprava

krofki

Kvas zdrobite v skledi. Dodajte mu žlico sladkorja v prahu, ga premešajte, pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite, da na toplem vzhaja. Preostali sladkor skupaj z moko in ščepcem soli presejte v skledo. Sredi jamice naredite vdolbinico. Vanj denite vzhajano testo in stopljeno maslo, dodajte mleko in zgnetite voljno in gladko testo. Posodo s testom pokrijte in pustite, da testo na toplem vzhaja približno 1 uro.

Testo razdelite na enako velike kose in oblikujte krogle. Položite jih v pekač, obložen s papirjem za peko, in jih 20–25 minut pecite v pečici, segreti na 175 stopinj.

Slivovo čežano segrejte skupaj z rumom in maslom ter vse skupaj dobro premešajte. Če bo mešanica preveč gosta, jo zredčite s še malce masla. Še vroče krofe povaljajte v slivovi masi in nato še v maku in sladkorju v prahu. Takoj postrezite.

Čas priprave: približno 1 ura in 45 minut

Na kos približno 140 kcal, beljakovine: 2 g, maščobe: 4 g, ogljikovi hidrati: 19 g

Naš namig

* Krofki bodo še boljši, če jih boste povaljali v domačem sirupu in jih potresli z medenjaki.

* Krofke lahko spečete vnaprej in jih postrežete za božični zajtrk. Tik pred tem jih v cedilu prelijte z vročim mlekom, odcedite in jih povaljajte v maslu in slivovi čežani.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri