10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Koliko časa traja prebavljanje

Koliko časa traja prebavljanje (foto: Profimedia) Profimedia
2. 8. 2016

Najprej preverimo, kakšna je razlika med prebavo in presnovo.

Prebava, ki je mehanska in kemična, pomeni, da naše telo hrano razgradi do te stopnje, da lahko preide v kri. Presnova pa je proces pretvorbe hranil v našem telesu.

Kako hitro prebavimo hrano je seveda odvisno od vrste živil in količine zaužite hrane.

Tako se prebavljajo:

  • Sokovi: 10 do 20 minut
  • Zelenjavne juhe: 20 do 30 minut
Sadje
  • Lubenica: 20 minut
  • Melona: 30 minut
  • Grozdje, pomaranča, grenivka: 30 minut
  • Jabolka, hruške, češnje, breskev, marelica: 40 minut
Zelenjava
  • Zelena solata, paradižnik, kumarice, paprika: 30 do 40 minut
  • Dušena zelenjava (npr. špinača in zelje): 40 minut
  • Bučke, brokoli, cvetača, stročji fižol: 45 minut
  • Korenje, pesa, pastinak: 50 min
Živila s škrobom
  • Krompir, topinambur, buča, koruza, kostanj: 60 min
Žita
  • Žita in živila z večjo količino ogljikovih hidratov – riž, proso, ajda, polenta, oves: 90 min
Stročnice
  • Leča, čičerika, grah, fižol, bob: 90 minut
  • Soja: 90 minut
Semena in oreščki
  • Sončnična semena, bučnice, sezam: približno 2 uri
  • Mandlji, surovi arašidi, brazilski oreščki, indijski oreščki, orehi: približno 3 ure
Mleko in mlečni izdelki
  • Posneto mleko, rikota ali sirarska skuta: okoli 90 min
  • Polnomastno mleko, skuta: 120 min
  • Siri: 4 do 5 ur
Živalske beljakovine
  • Jajčni beljak: 30 min
  • Celo jajce: 45 min
  • Nemastne ribe: 30 min
  • Bolj mastne ribe: 45 min
  • Piščanec brez kože: 1 do 2 uri
  • Puran brez kože: 2 do 4 ure
  • Govedina, jagnjetina: 3 do 4 ure
  • Svinjina: 4 do 5 ur
Ali na kratko:

Sokovi: 20-30 minut

Sadje, juhe: 30-45 minut

Zelenjava: 30-45 minut

Žita, stročnice: 2-3 ur

Ribe in meso: 3 ali več ur

Koristen nasvet:

Oreščke je treba vedno namakati, najbolje čez noč.

Več: Zakaj bi morali oreščke obvezno namakati, preden jih pojemo?

Mojca Cepuš, nutricistka
Svetovanja o zdravi prehrani in hujšanju
Tel: 040 469 818
www.prehrana.info

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri