krof-prebava-trebuh

Najprej preverimo, kakšna je razlika med prebavo in presnovo.

Prebava, ki je mehanska in kemična, pomeni, da naše telo hrano razgradi do te stopnje, da lahko preide v kri. Presnova pa je proces pretvorbe hranil v našem telesu.

Kako hitro prebavimo hrano je seveda odvisno od vrste živil in količine zaužite hrane.

Tako se prebavljajo:

  • Sokovi: 10 do 20 minut
  • Zelenjavne juhe: 20 do 30 minut
Sadje
  • Lubenica: 20 minut
  • Melona: 30 minut
  • Grozdje, pomaranča, grenivka: 30 minut
  • Jabolka, hruške, češnje, breskev, marelica: 40 minut
Zelenjava
  • Zelena solata, paradižnik, kumarice, paprika: 30 do 40 minut
  • Dušena zelenjava (npr. špinača in zelje): 40 minut
  • Bučke, brokoli, cvetača, stročji fižol: 45 minut
  • Korenje, pesa, pastinak: 50 min
Živila s škrobom
  • Krompir, topinambur, buča, koruza, kostanj: 60 min
Žita
  • Žita in živila z večjo količino ogljikovih hidratov – riž, proso, ajda, polenta, oves: 90 min
Stročnice
  • Leča, čičerika, grah, fižol, bob: 90 minut
  • Soja: 90 minut
Semena in oreščki
  • Sončnična semena, bučnice, sezam: približno 2 uri
  • Mandlji, surovi arašidi, brazilski oreščki, indijski oreščki, orehi: približno 3 ure
Mleko in mlečni izdelki
  • Posneto mleko, rikota ali sirarska skuta: okoli 90 min
  • Polnomastno mleko, skuta: 120 min
  • Siri: 4 do 5 ur
Živalske beljakovine
  • Jajčni beljak: 30 min
  • Celo jajce: 45 min
  • Nemastne ribe: 30 min
  • Bolj mastne ribe: 45 min
  • Piščanec brez kože: 1 do 2 uri
  • Puran brez kože: 2 do 4 ure
  • Govedina, jagnjetina: 3 do 4 ure
  • Svinjina: 4 do 5 ur
Ali na kratko:

Sokovi: 20-30 minut

Sadje, juhe: 30-45 minut

Zelenjava: 30-45 minut

Žita, stročnice: 2-3 ur

Ribe in meso: 3 ali več ur

Koristen nasvet:

Oreščke je treba vedno namakati, najbolje čez noč.

Več: Zakaj bi morali oreščke obvezno namakati, preden jih pojemo?

Mojca Cepuš, nutricistka
Svetovanja o zdravi prehrani in hujšanju
Tel: 040 469 818
www.prehrana.info

Sorodni članki

40-dnevni post Jaz #vztrajam dan 16: Post brez mesa - kaj mi bo primanjkovalo?

Prišel je čas v našem 40-dnevnem postu, ko se bomo za nekaj dni odpovedali mesu. Bo šlo? Za začetek poglejmo, kaj nam bo v tem času primanjkovalo. 

40-dnevni post Jaz #vztrajam dan 13: Brezglutenske dobrote

Privošči si brezglutenske jedi in ugotovi, da glutena prav nič ne pogrešaš! V nadaljevanju najdeš recepte za zajtrk, malico, kosilo in večerjo. Mmm ...

Pravilno oblikovanje obrokov

Energijsko najmočnejši obroki naj bodo jutranji, tisti pred in tisti po treningu. Tako zagotovimo telesu dovolj energije, ko jo ta najbolj potrebuje. Zadnji obrok pred spanjem…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri