jajce

Zdaj že vemo, da imajo beljakovine pomembno vlogo pri regeneraciji po vadbi. V tem primeru jajca zvenijo kot slasten in zdrav obrok. A koliko jih je sploh priporočljivo pojesti? Ugotovite, ali si jih privoščite preveč.

"Povsem normalno je, da oseba poje dve jajci na dan," je prepričan Keri Gans, avtor knjige Dieta majhnih sprememb (The small change diet).

Vendar ob tem velja upoštevati naslednje opozorilo:

Vedeti morate, kje v vašem jedilniku se skrivajo nasičene maščobe.

Če jajcem namesto olivnega olja in avokada raje dodate sir ali slanino, v telo vnašate veliko več nasičenih maščob in kalorij, kot bi jih dobli le z jajci. Nasičene maščobe sicer niso škodljive, kot so to mislili včasih in so pomemben del prehrane. Vendar jih je potrebno uživati v zmernih količinah. 'Varni' ne boste niti, če siru dodate le beljake. Brez rumenjaka sicer odstranite maščobe, a ste hkrati prikrajšani tudi za vse pomembne vitamine, ki jih vsebuje in jih naše telo nujno potrebuje. 

Koliko jajc torej?

Količina je popolnoma odvisna od preostale prehrane na vašem jedilniku. Eno veliko jajce vsebuje približno 335 kJ (80 kCal), 5 gramov maščob in 6 gramov beljakovin. Če torej iz drugih obrokov dobite dovolj beljakovin in nasičenih maščob, je jajčna omelta s sirom za zajtrk povsem odveč ali celo slaba ideja. Kadar pa vas čaka naporen dan in ne veste natanko, kdaj boste dobili naslednjo porcijo beljakovin, je to dober razlog za dodatno jajce v ponvi. To vas bo okrepčalo in pripravilo na nov dan.

jajce

Privoščite si okusen in zdrav zajtrk ali malico

Potrebujete le jajca, zelenjavo in ščepec časa.

Sestavine:

  • 1 rdeča paprika
  • 1 zelena paprika
  • 4 paradižniki
  • 1 čebula
  • 4 velika jajca
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol
  • črni poper v zrnu
  • 1 strok česna

Priprava

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.

V veliki ponvi segrejemo olje, na katerega stresemo sesekljano čebulo. Počasi jo pražimo toliko časa, da se zmehča, a ne obarva.

Papriki razpolovimo, razsemenimo, očistimo in zrežemo na kocke, ki jih stresemo na prepraženo čebulo. Vse skupaj počasi pražimo 5 minut; vmes po potrebi po žličkah dodajamo vodo.

Česen olupimo in stremo. Paradižnik olupimo, razkosamo na četrtine, razsemenimo in drobno sesekljamo. Stresemo ga na prepraženo zelenjavo. Dodamo strt česen, sol in sveže mlet črni poper. Vse skupaj počasi pražimo 5 minut; vmes po potrebi po žličkah dodajamo vodo.
V kotličku ali skledi nežno zmešamo jajca in žlico hladne vode. Mešanico nalijemo na prepraženo zelenjavo ter pečemo 2 do 3 minute, da jajca zakrknejo. Mešanico nekajkrat premešamo

Dodajte še opečene kruhke in zajtrk je pripravljen. Dober tek!

Vir: Runner's World

Preberite še:

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

Umešana jajca na štiri načine

Jajca so zelo praktično živilo. So hitro pripravljena, okusna in zelo hranljiva. Postrežejo s skoraj neverjetnim naborom različnih vitaminov in drugih hranil. Takšen obrok…
None

Zeliščna dieta

Dieta za 2 osebi z največ 1500 kalorijami očisti telo in vas napolni z energijo.
None

Kupite enkrat, jejte ves teden

Pripravite si 10 preprostih in okusnih jedi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri