Koruzna ocvirkova potica

16. 3. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Koruzna ocvirkova potica

Potica naj bi bila pripravljena iz bele pšenične moke, z uvedbo ajde v začetku 15. stoletja in z razširitvijo koruze v 17. in 18. stoletju pa so se začele pojavljati tudi druge vrste potic. Koruzno ocvirkovo potico pripravljajo na Gorenjskem.

Sestavine

  • 6 dl slanega kropa
  • 40 dag koruzne moke
  • 2 jajci
  • 1 dl mleka
  • 3 dag kvasa
  • 6 dag bele moke
  • 30 dag mastnih ocvirkov
  • pol žličke cimeta
  • 10 dag sladkorja

Priprava

S kropom poparimo koruzno moko, ji dodamo jajci, dobro premešamo in pustimo, da se ohladi.

Posebej postavimo kvasec iz toplega mleka, kvasa, 2 dag sladkorja in bele moke ter ga zamešamo k poparjeni koruzni moki. Zamesimo testo in ga dobro stepamo s kuhalnico, dokler se ne loči od nje.

Testo postavimo na toplo, da vzhaja še za enkratno količino. Nato ga na tanko razvaljamo, pomažemo z mlačnimi ocvirki in potresemo s sladkorjem, med katerega smo razmešali cimet.

Zvijemo v potico, jo položimo v namaščen pekač in pečemo približno 1 uro pri 180 stopinjah.

Besedilo in foto: Dr. Boris Kuhar

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"