Kostanjeva potica

3. 11. 2012
Deli
Kostanjeva potica

Kostanj je nekoč veljal le za priboljšek revežev, ki so iz njega izdelovali moko, danes pa je cenjena specialiteta, ki jo v svoje kulinarične stvaritve pogosto vključujejo tudi vrhunski kuharji.

Za testo:
  • 600 g moke
  • 150 g sladkorja
  • 50 g kvasa
  • 100 g masla
  • 200 ml mleka
  • 1 ščepec soli
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 4 rumenjaki
  • 2 žlici ruma
  • limonina lupina
Za nadev:
  • 1 kg očiščenega kostanja
  • 250 g masla
  • 6 beljakov
  • 2 žlici ruma
  • 300 ml smetane
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 2 pesti rozin (namočenih v rum)
Priprava:

Moko presejte v skledo, dodajte kvas, sladkor in mlačno mleko. Ko kvas nekoliko vzhaja, ga zamesite s preostalimi sestavinami v testo, ki ga dobro pregnetite.

Kostanj olupite in ga čez noč pustite v hladilniku. Naslednji dan ga prelijte s 500 ml mleka in ga skuhajte do mehkega. Kostanju odstranite kožico in ga pretlačite (najbolje s stiskalnico za krompir). Smetano zavrite.

Kostanjevemu pireju dodajte sladkor in vaniljev sladkor ter zmešajte. Kostanj vmešajte v smetano. Maso ohladite, primešajte rum in na koncu še sneg iz beljakov.

Testo razdelite na dva dela, ga tanko razvaljajte in premažite z nadevom. Testo zvijte in položite v pekač. Potico pustite počivati nekaj ur v hladilniku, najbolje kar čez noč. Nato potico premažite z 2 rumenjakoma, razžvrkljanima z malo smetane.

Potico pecite v pečici, ogreti na 150 stopinjah, približno 1 uro.

Iz Lise

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"