Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

Kostanjeva potica

3. 11. 2012

Kostanj je nekoč veljal le za priboljšek revežev, ki so iz njega izdelovali moko, danes pa je cenjena specialiteta, ki jo v svoje kulinarične stvaritve pogosto vključujejo tudi vrhunski kuharji.

Za testo:
  • 600 g moke
  • 150 g sladkorja
  • 50 g kvasa
  • 100 g masla
  • 200 ml mleka
  • 1 ščepec soli
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 4 rumenjaki
  • 2 žlici ruma
  • limonina lupina
Za nadev:
  • 1 kg očiščenega kostanja
  • 250 g masla
  • 6 beljakov
  • 2 žlici ruma
  • 300 ml smetane
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 2 pesti rozin (namočenih v rum)
Priprava:

Moko presejte v skledo, dodajte kvas, sladkor in mlačno mleko. Ko kvas nekoliko vzhaja, ga zamesite s preostalimi sestavinami v testo, ki ga dobro pregnetite.

Kostanj olupite in ga čez noč pustite v hladilniku. Naslednji dan ga prelijte s 500 ml mleka in ga skuhajte do mehkega. Kostanju odstranite kožico in ga pretlačite (najbolje s stiskalnico za krompir). Smetano zavrite.

Kostanjevemu pireju dodajte sladkor in vaniljev sladkor ter zmešajte. Kostanj vmešajte v smetano. Maso ohladite, primešajte rum in na koncu še sneg iz beljakov.

Testo razdelite na dva dela, ga tanko razvaljajte in premažite z nadevom. Testo zvijte in položite v pekač. Potico pustite počivati nekaj ur v hladilniku, najbolje kar čez noč. Nato potico premažite z 2 rumenjakoma, razžvrkljanima z malo smetane.

Potico pecite v pečici, ogreti na 150 stopinjah, približno 1 uro.

Iz Lise

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri