Kulinarični potep po Evropi

11. 8. 2012
Deli

Da bo v vašem domu vedno dišalo po počitnicah.

Grčija

Žepki iz vlečenega testa - nadevani z mesom in veliko zelenjave
  • Za 4 osebe potrebujete:
  • 300 g svinjske ribice
  • 150 g krompirja
  • 2 majhna korenčka
  • 1 čebulo
  • 2 žlici oliv brez koščic
  • 2 žlici olja
  • 100 ml juhe
  • sol, poper
  • 20 listov vlečenega testa (20 x 20 cm)
  • 40 g raztopljenega masla

Priprava:
Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180). Mesu odstranite maščobo in kite ter ga zrežite na 1 cm velike kocke. Pripravite zelenjavo in jo na drobno narežite. Odcejene olive zrežite na obročke.

Meso na vročem olju med mešanjem pecite 2–3 minute. Dodajte zelenjavo in olive ter pecite še 3–4 minute. Prilijte juho, začinite s soljo in poprom ter kuhajte še 5 minut.

Razgrnite vlečeno testo. Po 5 listov položite drugega na drugega in pri tem vsak list testa premažite z malce masla. Na sredino vsakega kvadrata položite 3 žlice nadeva. Vogale testa prepognite navznoter in jih dobro stisnite skupaj. Žepke položite na velik pekač, obložen s papirjem za peko, in jih v pečici pecite 10–15 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Nato jih vzemite iz pečice in takoj postrezite.

Čas priprave: približno 1 ura.
Na osebo: približno 560 kcal, beljakovine: 25 g, maščobe: 40 g, ogljikovi hidrati: 27 g.

Italija

Kaneloni - nadevani z okusno bolonjsko omako

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 čebulo
  • 1 šop jušne zelenjave
  • 2 žlici olja
  • 500 g mlete govedine
  • 750 g paradižnikove kaše
  • ostro papriko v prahu
  • 2 žlički posušenih italijanskih zelišč
  • sol, poper
  • 2 žlici moke
  • 2 žlici masla
  • 300 ml mleka
  • nariban muškatni orešček
  • 300 g kanelonov
  • 100 g naribanega sira

Priprava:
Čebulo olupite in sesekljajte. Pripravite jušno zelenjavo in jo na drobno sesekljajte. Na olju popražite čebulo in zelenjavo. Dodajte mleto meso in ga med mešanjem dobro popecite. Vmešajte 500 g paradižnikove kaše in jo povrite. Omako začinite s papriko, zelišči, soljo in poprom ter jo odstavite s kuhalne plošče.

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160). Moko zarumenite na segretem maslu. Prilijte mleko in med mešanjem kuhajte približno 5 minut. Bešamel začinite s soljo, poprom in muškatom.
Kanelone napolnite z mesno omako in jih položite v namaščen pekač za narastke. Prelijte jih s preostalo paradižnikovo kašo in bešamelom ter posujte z naribanim sirom. Kanelone pecite v pečici približno 40 minut.

Čas priprave: približno 1 ura 30 minut.
Na osebo: približno 840 kcal, beljakovine: 48 g, maščobe: 42 g, ogljikovi hidrati: 68 g.

Francija

Coq au vin - dušen piščanec z vinom

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 piščanca (približno 1,2 kg)
  • sol, poper
  • 120 g šalotke
  • 1 korenček
  • 150 g gomoljne zelene
  • 1 šop mlade čebule
  • 2 žlici olja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 500 ml piščančjega fonda (iz kozarca)
  • 1 zeliščni šopek (lovor, peteršilj, timijan)
  • 100 g prekajene slanine
  • 100 g šampinjonov
  • 1 žlico masla
  • 1–2 žlički škroba

Priprava:
Pečico segrejte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155). Piščanca zrežite na 8 kosov in jih začinite s soljo in poprom. Pripravite zelenjavo in jo na drobno narežite.

Piščanca z vseh strani opecite na olju in ga poberite iz posode. Na maščobi, ki je ostala v posodi, popražite šalotko, korenje, zeleno in paradižnikovo mezgo. Zalijte s kisom in 250 ml vina ter tekočino povrite. Prilijte preostalo vino in ga ponovno povrite. Dodajte fond, piščanca in zeliščni šopek ter v pečici dušite približno 45 minut.

Slanino in šampinjone narežite na koščke in jih skupaj z mlado čebulo popecite na maslu. Piščančjo omako zgostite s škrobom in vmešajte gobe s slanino in čebulo. Zraven se prileže hrustljava bageta.

Čas priprave: približno 1 ura 30 minut.
Na osebo: približno 680 kcal, beljakovine: 59 g, maščobe: 36 g, ogljikovi hidrati: 11 g.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek