10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Kvašen šarkelj

Kvašen šarkelj (foto: stockfood photo) stockfood photo
9. 4. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Zelo dober tudi za zajtrk

Za 12 kosov potrebujete

  • 75 g rozin
  • 2 žlici češnjevca
  • 15 g svežega kvasa
  • 7 žlic mlačnega mleka
  • 250 g moke
  • 1 noževo konico soli
  • 65 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 100 g zmehčanega masla
  • 2 žlici mandljevih lističev
  • malce sladkorja v prahu

Priprava

Rozine čez noč namočite v češnjevcu. Kvas zdrobite in polovico stopite v mlačnem mleku. Moko presejte v skledo. Sredi kupčka naredite jamico. Vanjo denite sol, sladkor, razžvrkljano jajce, maslo, mleko s kvasom in preostalo mleko. Dobro pregnetite vse sestavine. Skledo s testom pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in ga pustite na toplem vzhajati približno 1 uro, da podvoji svoj volumen.

Namastite model za šarkelj (premera 23 cm) in ga potresite z moko in mandlji. Testu vgnetite še rozine in ga porazdelite po modelu. Pokrijte ga s kuhinjsko krpo in pustite, da testo vzhaja še približno 1 uro oziroma dokler ne sega približno 2 cm čez rob modela.

Pečico segrejte na 190 stopinj (ventilatorsko na 170 stopinj) in v njej pecite šarkelj približno 40 minut. Po koncu peke počakajte, da se šarkelj ohladi, nato pa ga potresite še s sladkorjem v prahu.

Čas priprave: približno 1 ura in 5 minut + namakanje 12 ur + vzhajanje 2 uri.

Na kos: približno 220 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 10 g, ogljikovi hidrati: 26 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri