Liči

16. 5. 2012
Deli
Liči (foto: Luc Viatour)
Luc Viatour

Ta sladko-kiselkasti sadež izvira z juga Kitajske, Indonezije in Filipinov. Kitajci liči gojijo že več kot tri tisoč let in sodi med ene najbolj cenjenih sadežev. Nekoč so z ličijem plačevali celo davke, danes pa si jih Kitajci podarjajo ob vstopu v novo leto. Je bogat vir ogljikovih hidratov, dragocenih mineralov in vitamina C.

Liči navadno jemo svež. Pri tem krhko lupino sadeža odstranimo kot pri kuhanem jajcu in grizljamo meso do koščice.

Pri kuhi ga lahko uporabimo za izboljšanje eksotičnih omak, zelo okusen pa je tudi kot dodatek sadnim solatam.

Najcenejši je spomladi, lahko pa ga zamrznemo in ga tako uporabljamo čez celo leto.

Liči in ananas s sezamom

Sestavine za eno osebo:

  • 100 g mini ananasa,
  • 2 ličija,
  • 1 klementina,
  • 1 žlička sezama,
  • 1 žlica jogurta (1, 5 % maščobe),
  • nekaj sveže mete.

Priprava:

1. Mini ananasu odrežite perje. Sadež na debelo olupite in ga narežite na večje koščke. Ličijema odstranite lupino in koščici. Klementino olupite in razstavite na jedrca, če želite, pa lahko odstranite tudi kožico sadeža. Tako pripravljeno sadje dajte v srednje veliko skledico.

2. Sezam prepražite v teflonski ponvi. Med praženjem ne dodajajte nobene maščobe. Sezam ima že sam v sebi dovolj maščobe.

3. Nato jogurt prelijte po sadju. Meto operite pod tekočo vodo in jo osušite. Z meto in sezamom okrasite sadje. Odlična ekostična malica, ki osvežuje in hkrati dovaja izgubljeno energijo.

Liči in ananas s sezamom

Čas priprave: 15 minut.
149 kcal; 3 g maščobe; B: 3 g; OH: 25 g.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"