Mamina boljša paradižnikova juha

9. 2. 2012
Deli
Mamina boljša paradižnikova juha

Skodelica vroče juhe vas nasiti, vam pogreje dušo in zmanjša obseg pasu. Predlagamo, da si jo to pomlad čim večkrat privoščite.

Za 4 obroke

  • Čas priprave: 30 minut
  • 2 žlici hladno stiskanega oljčnega olja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 velika sesekljana čebula
  • 1 sesekljan korenček
  • sol in sveže zmlet poper po okusu
  • 1 mala pločevinka (225 g) para-
  • dižnikovih pelatov s sokom
  • 1 žlička svežih lističev timijana ali ? žličke suhega timijana ali
  • 1 žlica sesekljanih svežih listov bazilike
  • 3 skodelice kokošje, goveje ali zelenjavne jušne osnove ali vode
  • 1 žlička sladkorja (po okusu)
  • Sesekljan svež peteršilj ali bazilika za okras (po želji)

1. V veliki, globoki posodi na srednjem ognju segrejemo olje. Čez približno minuto dodamo paradižnikovo mezgo in jo kuhamo še minuto. Dodamo čebulo in korenje. Posolimo in popopramo ter mešamo in kuhamo približno 5 minut, dokler ni čebula mehka.

2. Dodamo paradižnike in timijan ter kuhamo še 10 do 15 minut, dokler paradižniki ne razpadejo. Med kuhanjem občasno premešamo. Potem dodamo jušno osnovo ali vodo, premešamo in kuhamo, dokler ni juha vroča. Da se okusi prepojijo, kuhamo še 5 minut. Poskusimo in po potrebi še malo začinimo. Če je juha plehkega okusa, dodamo sladkor, če je pregosta, pa dodamo še malo jušne osnove ali vode. Okrasimo s peteršiljem in postrežemo.

Na obrok: 172 kalorij, 6 g beljakovin, 18 g ogljikovih hidratov, 9 g maščob (1 g nasičenih), 4 g vlak­nin, 482 mg natrija.

Kremna paradižnikova juha

Namesto ene skodelice jušne osnove damo eno skodelico paradižnikov. Ko je juha skuhana, jo pretlačimo v sekljalniku ali s paličnim mešalnikom. Pogrejemo, okrasimo in postrežemo.

Paradižnikova juha s smetano

Namesto olja uporabimo maslo in damo v juho tolikšne količine sestavin, kot je napisano v različici zgoraj. Namesto ene skodelice juhe zlijemo v juho, tik preden jo pretlačimo, skodelico smetane za kavo ali smetane za kuhanje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord