Pravo in zdravo

31. 1. 2008
Deli

Ddodajte vsaj pet spodaj naštetih sestavin v svoj vsakdanji jedilnik.

Pica z rdečo papriko

Potrebujete

3 jedilne žlice mla­­­-dega puste­­­­ga sira ali rikote

1 čajno žličko zdrobljenega suhega česna

1 predhodno pripravljeno testo za pico

1 jedilno žlico omake pesto

2 jedilni žlici narezane in popečene sveže rdeče paprike

3 jedilne žlice nastrgane mocarele

1 čajno žličko popra

Prprava

V posodici dobro zmešajte česen in mladi sir ter zmes enakomerno raz­­po­­­redite po testu. Dodajte še pesto, rezine popražene paprike in nastrgano ali narezano mocarelo. Začinite s poprom po okusu. Pecite 6? 8 minut pri 190 °C. Zadostuje za eno porcijo.

Na porcijo

306 kcal, 15 g belja­­­­­­­­-kovin, 25 g ogljikovih hidratov, 16 g maščob (6 g nasičenih), 2 g vlaknin, 768 mg natrija.

Okusna priloga

Solata z avokadom

Potrebujete

2 skodelici očiščene in narezane solate ledenke

1 srednje velik avokado, narezan na kocke

1 srednje velik paradižnik, narezan na kocke

? skodelice rdečega fižola iz ploče­vinke

2 jedilni žlici sesekljane čebule

1 jedilno žlico se­sek­­ljanega peteršilja ali koriandra

1 jedilno žlico oljčnega olja

2 čajni žlički limoninega soka

? čajne žličke suhe in mlete limo­nine lupinice

? čajne žličke soli

? čajne žličke mletega popra

Prprava

V skledo stresite pri­­pravljene sestavine: avokado, solato, pa­ra­­­­dižnik, fižol, čebulo in peteršilj. V posodici pripravite preliv iz limoninega soka, oljčnega olja, limonine lupinice, soli in popra. Sestavine dobro premešajte, da postane preliv gladek in kremast. Z njim prelijte solato in ponudite. Zadostuje za dve porciji.

Na porcijo

295 kcal, 6 g beljakovin,

24 g ogljikovih hidratov,

22 g maščob (3 g nasičenih), 11 g vlaknin, 436 mg natrija.

Mečarica na žaru

Potrebujete

50? 60 dag filetov mečarice

(2 večja zrezka)

1 čajno žličko svežega sesekljanega pehtrana

1 jedilno žlico dijonske gorčiceplus

2 jedilni žlici sesekljanega peteršiljaplus

4 jedilne žlice majoneze

Potrebujete še

1 manjši strok sesekljanega česna

2 jedilni žlici sesekljanih kaper

2 nasekljana fileta inčunov

? čajne žličke mletega kajenskega popra

sol po okusu

Priprava

1 Segrejte pečico. Pod rešetko obvezno postavite pekač, v katerega bo kapljal sok, ki se bo izcejal med peko. Pomembno je, da je površina, na kateri boste pekli ribo, zelo vroča. Med segrevanjem pripravite tatarsko omako, ki jo boste postregli poleg filetov. V primerno veliki posodici dobro zmešajte majonezo in vse naštete sestavine razen ribe.

2 Zrezka pecite na vročem žaru ali rešetki približno 4? 5 minut na vsaki strani. Meso mora rah­lo porjaveti, ne sme pa se zažgati. Zrezka sta pe­­čena, ko je meso v sredini rahlo prosojno ter še vedno mehko in sočno. Stopnjo pečenosti boste najlaže preverili s tanko noževo konico, ki jo zapičite v meso, ki se mora pod pritiskom rahlo podati. Mečarico lahko postrežete vročo ali hladno, obvezno pa z dodatkom zeliščne tatarske omake. Zadostuje za 4 porcije.

Priloga

Ponudite s hrustljavo mešano zelen­javo z žara, na primer bučkami, beluši, čebulo in papriko. Pecite jo zelo kratek čas, samo toli­ko, da se rahlo zmehča. Rezine nato pokapljaj­­­te z nekaj kapljicami oljčnega olja ter solite in poprajte po okusu.

Na porcijo 530 kcal, 49 g beljakovin, 15 g ogljikovih hidratov, 30 g maščob (6 g nasičenih), 810 mg natrija.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"