10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Lazanja z okusom svežine

Lazanja z okusom svežine (foto: Sašo Šketa) Sašo Šketa
29. 8. 2015 Vir: Lisa

Klasično lazanjo z mesom lahko občasno nadomesti tudi lazanja z zelenjavo – poskusite dva osvežilna recepta izpod moških rok!

Špinačna lazanja

Sestavine (za tri lazanje):

Osnova:

  • 2 bučki
  • 2 jušna žlica olivnega olja
  • kajenski poper

Meso iz orehov:

  • 50 g orehov (namočimo za eno uro)
  • 20 g suhih paradižnikov (namočimo za eno uro)
  • 1 čajna žlička posušenega origana
  • 1 čajna žlička žajblja 
  • 1 čajna žlička agavinega sirupa
  • 1 jušna žlica olivnega olja
  • kajenski poper

Sir iz makadamij:

  • 150 g rumene paprike
  • 125 g makadamij 
  • 3 cl vode
  • 1 jušna žlica limoninega soka
  • 1 jušna žlica svežega peteršilja
  • 1 čajna žlička svežega timijana

Paradižnikova omaka:

  • 200 g paradižnika
  • 10 g suhih paradižnikov (namočimo za eno uro)
  • 1 datelj
  • 1 strok česna
  • 1 jušna žlica olivnega olja
  • 1 jušna žlica limoninega soka
  • 1 čajna žlička suhega organa

Pesto iz bazilike:

  • 25 g orehov 
  • 10 g listov sveže bazilike
  • Špinačna lazanja1 jušna žlica olivnega olja
  • 1 čajna žlička limoninega soka
  • pol stroka česna

Plast špinače:

  • 150 g špinače
  • 1 čajna žlička suhega origana
  • 1 čajna žlička olivnega olj
Priprava:

Za osnovo: Bučko po dolžini narežemo na tanke trakove in jih za nekaj minut mariniramo v mešanici olja in popra. Sestavine za meso iz orehov premešamo v mešalniku, prav tako posebej zmešamo v mešalniku sestavine za sir iz makadamij, paradižnikovo omako in pesto iz bazilike. Špinačo drobno narežemo in eno uro mariniramo v mešanici origana in olja.

Vsako od treh lazanj pripravimo na svojem krožniku.

Prvo plast naredimo iz trakov bučk, ki se morajo prekrivati, in sicer v obliki kvadrata 10 x 10 cm. Nanesemo plast mesa (približno 25 g), sledi ji plast sira (približno 50 g), plast paradižnikove omake (približno 40 g) in plast pesta. Vrstni red nanosa plasti še enkrat ponovimo, zaključimo pa s plastjo špinače, ki jo prekrijemo še s tretjo plastjo bučk. Okrasimo in ponudimo.

Lazanja z bučkami in korenjem

Sestavine:
  • 1 srednje velika rdeča čebula 
  • 2 večja korenčka
  • 5 večjih pelatov ali paradižnikov
  • 2 srednje veliki bučki
  • 5 večjih vejic peteršilja
  • 2 ščepca origana
  • sol in poper
  • olivno olje 
  • riban parmezan
  • testenine za lazanjo (18 kosov)
Bešamel iz polnozrnate pirine moke:
  • 75 gramov masla
  • 3 žlice polnozrnate pirine moke 
  • sol in beli poper 
  • 0,5 litra kozjega mleka (lahko navadnega)
  • muškatni orešček
Priprava:

Za bešamelno omako v kozici stopimo maslo, ko je tekoče, dodamo 3 polne žlice moke in mešamo. Ko nastanejo grudice, začnemo dodajati mleko. Ves čas mešamo z metlico, temperaturo pa nastavimo na srednjo jakost. Ko je omaka gosta, jo solimo, popramo in dodamo malo muškatnega oreščka.

Bučke narežemo na zelo tanke trakove, debele približno 2 mm. Narezane trakove bučk damo v skledo, jih dobro posolimo in pustimo, da spustijo vodo.

Opran korenček zelo na fino naribamo. Sesekljamo čebulo in peteršilj, pelate pa kar z lupino narežemo na manjše koščke. Na olivnem olju prepražimo čebulo, da postekleni, dodamo korenček, ki ga pražimo 1 minuto, nato pa dodamo narezane pelate. Pokrito s pokrovko dušimo 5 minut, nato pa solimo, popramo in ugasnemo štedilnik. Dodamo svež origano in nasekljan peteršilj ter 3 žlice bešamela in vse skupaj dobro premešamo, da nastane kremasta omaka.

Lazanja z bučkami in korenjemSestavljanje lazanje: Pekač namažemo z bešamelom in nanjo položimo prvo plast testenin. Čez testenine namažemo tretjino omake s korenčkom, nanjo položimo odcejene rezine bučk in pokrijemo s plastjo testenin. To ponovimo še dvakrat, nato pa na zadnjo plast testenin namažemo oziroma prelijemo plast bešamela in naribamo še nekaj parmezana. Pečemo v ogreti pečici na spodnji rešetki 25 do 30 minut na 220 stopinjah.

Recepta sta prispevala Sašo Šketa, avtor strani www.presno.si, in Danilo, avtor bloga Easy recepti, v reviji Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri