To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Ledena kava za vroče dni

25. 8. 2012

Namesto popoldanske skodelice kave si privoščite osvežujoč in poživljajoč napitek, ki ga z nekaj dodatki spremenite v vedno nove različice - ledeno kavo.

Večinoma poznamo ledeno kavo kot hladen, kremast kavni napitek z veliko sladoleda in smetane.

Obstajata dva načina priprave: sveže kuhano, še vročo kavo prelijte čez sladoled v kozarcu in pustite, da se raztopi v kavi, ali pa kuhano kavo najprej dobro ohladite.

V drugem primeru sladoled bolje obdrži svojo obliko in ga lahko iz kave počasi pojeste z dolgo desertno žlico.

Ledeno kavo po prvem ali drugem način priprave bogato obložite s stepeno smetano in jo posujte s kakavom, čokoladnimi mrvicami ali prelijte s sladkornim prelivom.

Če se želite z ledeno kavo predvsem osvežiti, je bogata porcija smetane in sladoleda odveč. V tem primeru kavo le dobro ohladite in jo nalijte v visok kozarec, napolnjen z zdrobljenim ledom ali ledenimi kockami.

Grški café frappé

V Grčiji je priljubljena ledena kava café frappé, ki jo ponujajo na vsakem koraku. Instant kavo, zmešano z malo hladne vode in sladkorja, nalijejo v kozarec z veliko ledu in prilijejo mrzlo vodo ter po želji še mleko. Tako je kava ravno prav osvežilna, ne da bi vsebovala več kalorij kot običajna skodelica kave.

Poleg spremljevalnih sestavin, kot so sladoled, sladkorni preliv in liker, na okus napitka vpliva tudi izbrana vrsta kave.

Z ohlajenim ekspresom lahko pripravite ledeno kavo bogatega okusa in z močno kavno aromo, medtem ko blaga turška kava zagotavlja harmonično ravnovesje med kremastim sladoledom in kavno aromo.

Za pravo ohladitev in nežno mehkobo poskrbi izbrani sladoled. Vaniljev sladoled je vsestranska klasika, toda tudi druge vrste sladoleda na mlečni ali smetanovi osnovi dajejo ledeni kavi zanimive note: poskusite jo na primer z lešnikovim, čokoladnim, stračetelo, bananinim ali kokosovim sladoledom.

V kavarnah ponujajo tudi različne kavne različice v 'ledeni' izvedbi kot na primer mrzlo kavo z zdrobljenim ledom, frappuccino (ledeni kapučino) ali ledeno belo kavo (ledeni latte macchiato).

Tudi te si lahko pripravite doma in uživate v srkanju pod senčnikom.

Bananin frappuccino

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 skodelici mleka
  • 2 skodelici zdrobljenega ledu
  • 4 majhne skodelice ekspresa
  • 1 zrela banana
  • 1 kanček sirupa (kavnega, čokoladnega, vaniljevega ali karamelnega)
  • malo stepene smetane
  • kakav v prahu

Priprava:

Mleko, led, ekspreso, olupljeno banano in sirup zmeljite v električnem mešalniku (ali v visoki posodi s paličnim mešalnikom). Kremasti frappuccino prelijte v 4 visoke kozarce. Okrasite ga z malo sladke smetane in kakavom.

Ledena bela kava

Sestavine za 2 osebi:

  • 100 g smetane
  • 6 kepic sladoleda (vaniljevega)
  • 150 ml hladnega mleka
  • 2 žlički sladkorja
  • 2 skodelici močne vroče kave (ali majhni skodelici ekspresa)
  • kakav v prahu

Priprava:

Smetano čvrsto stepite. V visoka kozarca ali skodelici za belo kavo denite po 2 kepici sladoleda. Mleko po okusu osladite in ga prelijte čez sladoled. Prek žlice prilijte kavo oziroma ekspreso. Na vrh nabrizgajte stepeno smetano in jo posujte s kakavom v prahu.

Bailey's ledena kava

Sestavine za 2 osebi:

  • 125 ml ohlajene kave
  • 125 ml likerja Bailey's Irish Cream
  • 6 kepic vaniljevega sladoleda
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • malo sladke smetane
  • holipi za okrasitev

Priprava:

Ohlajeno kavo v električnem mešalniku zmešajte z likerjem, s 4 kepicami vaniljevega sladoleda in z vaniljevim sladkorjem. Napitek prelijte v dva ozka visoka kozarca in dodajte po 1 kepico sladoleda. Ledeno kavo okrasite s stepeno smetano in holipi.

Pomarančna ledena kava

Sestavine za 1 osebo:

  • 2 kepici sladoleda za burbonsko vaniljo
  • 200 ml hladne kave
  • 2 cl likerja Cointreau (ali podobnega pomarančnega likerja)
  • malo stepene smetane
  • rezina pomaranče

Priprava:

V kozarec nalijte ohlajeno kavo, dodajte sladoled in prilijte pomarančni liker. Smetano stepite in jo nabrizgajte na kavo. Kozarec okrasite z rezino pomaranče in postrezite s slamico.

Tako iz kavnega napitka pričarate že pravo sladico, ki pa je lahko tudi kalorijska bomba!

Iz Lise

Še recept za nougatovo ledeno kavo.

 

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri