Lonec s krompirjem in rumeno kolerabo

9. 11. 2015 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Lonec s krompirjem in rumeno kolerabo (foto: stockfood photo)
stockfood photo

Okusna jed s krompirje, kolerabo in slanino, ki si je boste želeli še

Za 4 osebe potrebujete

  • 500 g potrebušine
  • sol
  • poper
  • 200 ml belega vina
  • 700 g krompirja, ki se ne razkuha
  • 700 g rumene kolerabe
  • 1 steblo pora
  • 2 čebuli
  • po ½ šopka timijana in peteršilja
  • 150 g prekajene slanine (tanke rezine)
  • 300 g smetane
  • muškatni orešček

Priprava

Meso zrežite na rezine in jih začinite. Zavrite jih v mešanici 100 ml vode in 100 ml vina ter jih v pokriti posodi kuhajte približno 1 uro, da lepo razpadejo. Če je treba, prilijte vodo. Po kuhanju naj se ohladijo v prevretku. Odstranite kožo, meso pa razdelite na koščke.

Očiščen krompir in kolerabo zrežite na 5 mm debele rezine, por pa na 3 mm široke obročke. Čebulo in zelišča sesekljajte. Štiri do pet rezin slanine prihranite za pozneje, preostalo pa zrežite na trakove. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj).

Popecite trakove slanine. Zraven popecite še čebulo in por. Zmešajte s kolerabo, krompirjem in zelišči ter mešanico začinite. Krompirjevo mešanico, potrebušino in trakove slanine zložite v slojih v velik, nepregoren pekač. Zaključite s slojem krompirja. Zavrite mesni prevretek, preostalo vino in smetano, vse skupaj začinite in prelijte po sestavinah v pekaču. Po vrhu razporedite trakove slanine in narastek v pokritem pekaču pecite približno 75 minut. Temperaturo pečice zvišajte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj) in narastek v odkritem pekaču pecite še približno 15 minut. Po želji ga še okrasite.

Čas priprave: približno 3 ure in 30 minut.

Na osebo: približno 950 kcal, beljakovine: 33 g, maščobe: 74 g, ogljikovi hidrati: 30 g.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek