Losos z zelišči

28. 4. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Losos z zelišči (foto: revija Lisa)
revija Lisa

Na omaki iz vodne kreše

Za 4 osebe potrebujete

  • 1 mlado čebulo
  • 4 kose lososa (po 150 g)
  • 2 žlici limoninega soka
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol
  • začimbe za ribe
  • 1 žlico masla
  • 100 ml belega grozdnega soka
  • 150 ml ribje osnove (iz kozarca)
  • 2 žlici goste polnomastne smetane
  • približno 100 g vodne kreše
  • poper

Priprava

Mlado čebulo očistite in jo zrežite na obročke. Lososa oplaknite, ga osušite in ga nakapajte z limoninim sokom, nato ga približno 4 minute pecite na vročem oljčnem olju, vse dokler spodnja stran ni hrustljavo zapečena. Obrnite in ga pecite še 4–5 minut. Losos je pečen, ko ni več 'prosojen', znotraj pa je lahko še nekoliko steklast. Ribo začinite s soljo in začimbami za omako.

Mlado čebulo približno 5 minut dušite na maslu. Prilijte ribjo osnovo in grozdni sok. Zavrite in malce pokuhajte. Primešajte še smetano, jo zavrite in omako pustite lahno vreti približno 4 minute.

Vodno krešo oplaknite, jo otresite do suhega in jo natrgajte na manjše koščke. Dodajte k omaki, jo pretlačite s paličnim mešalnikom, začinite in jo postrezite z lososom. Zraven po želji postrezite še krompirjev pire in jed okrasite z vodno krešo.

Čas priprave: približno 55 minut.

Na osebo: približno 670 kcal, beljakovine: 32 g, maščobe: 56 g, ogljikovi hidrati: 9 g.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord