10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Madžarska - dežela paprike in tokaja

Budim in Pešto povezujejo številni mostovi prek Donave. Széchenyjev verižni most, zgrajen leta 1849, je najstarejši most čez Donavo in je pravi simbol Budimpešte. (foto: Arhiv Burdy in Profimedia.cz) Arhiv Burdy in Profimedia.cz
28. 1. 2012

Glavno mesto Madžarske Budimpešta je nastalo iz nekdaj ločenih mest Budima in Pešte. Mesto na bregovih reke Donave ima bogato zgodovino in kulturo ter slovi po svojih zdravilnih vrelcih. Med sprehodom po madžarski prestolnici boste dobili občutek, da se sprehajate skozi čas.

Vredno je videti življenje in utrip ob Blatnem jezeru, ki je priljubljen turistični kraj in največje jezero v srednji Evropi.

Zapeljite se še do velikega donavskega ovinka, do Visegrada. Mesto je bilo nekoč sedež srednjeveške Madžarske in tu je bila rezidenca kralja Matjaža. Poleg kraljeve palače in utrdbe sta znamenita še mestno obzidje in Salamonov stolp (kjer je bil kralj Salamon zaprt) na vrhu hriba.

Kaj morate poskusiti?

Najpomembnejša sestavina madžarske kuhinje je mleta rdeča paprika, ki jo vsebujejo tudi najbolj znane madžarske tradicionalne jedi, kot so golaž, kokošji paprikaš, segedin in mesne palačinke. Manj znana je ribja juha halaszle, sestavljena iz različnih sladkovodnih rib, paradižnika in paprike.

Tudi v restavracijah se v solnici velikokrat namesto popra znajde paprika. Med sladicami so znani zavitki (štrudlji – retes), palačinke (palacsinta) s sirom, gobami, orehi ali makom, slivovi cmoki, kostanjev pire s stepeno sladko smetano …

Priljubljeni prigrizek se imenuje langos – to je ocvrto testo, ki ga jedo s česnom, soljo, sirom ali kislo smetano. Namesto kičastih spominkov si kupite kite rdečih paprik, čebule in česna ali pa kar priljubljeno madžarsko suho salamo.

Ribja juha 'halászlé'

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 kg filetov sladkovodnih rib (krap, som, ščuka …), Ribja juha
  • 2 veliki čebuli,
  • 2 žlici masti ali olja,
  • 2 žlički sladke paprike v prahu,
  • 1 majhen feferon (ali 1 svež ali ščepec čilija v prahu),
  • 2 žlici paradižnikove mezge,
  • 1 l vode ali ribje juhe,
  • 2 papriki,
  • sol, poper.

Ribje filete oplaknite, osušite in zrežite na večje kose. Olupite čebulo in jo na drobno sesekljajte. V posodi raztopite mast in na njej stekleno popražite čebulo. Dodajte papriko v prahu, na drobno narezan feferon oziroma čili, paradižnikovo mezgo ter na hitro popražite. Zalijte s 400 ml vode ali juhe in dobro premešajte.

Operite papriko, jo očistite, zrežite na trakove in dodajte juhi. Juho po okusu solite in kuhajte približno 15 minut, da se paprika zmehča. Nato prilijte preostalo vodo in juho zavrite. Ribje filete začinite s soljo, jih položite v juho in kuhajte še 15–20 minut. Po okusu še solite in poprajte.

Priprava približno 45 minut. Na osebo približno 38 kcal. B: 41 g, M: 20 g, OH: 10 g.

Langaši s česnom in sirom

Langaši s česnom in sirom

Sestavine za10–12 kosov:
Za langaše:

  • 1 kocka kvasa (42 g),
  • 1 žlička sladkorja,
  • 600 g moke,
  • 300 ml mlačne vode,
  • sol,
  • 2 kuhana krompirja v oblicah,
  • 1 žlica olja,
  • 1 žlica kisle smetane, olje za cvrtje.

Za oblogo:

  • 5 strokov česna,
  • sol,
  • 250 ml vode,
  • 200 g naribanega trdega sira.

V skodelici zmešajte zdrobljen kvas, sladkor, 1 žlico moke in 60 ml mlačne vode. Kvasec postavite na toplo za 15 minut, da vzhaja. V veliko skledo presejte preostalo moko in dodajte sol. Krompir olupite, na drobno naribajte in dodajte moki. Dodajte še olje, kislo smetano, kvasec in preostalo mlačno vodo in vse skupaj zgnetite v voljno testo. Testo postavite na toplo, da vzhaja.

Medtem olupite česen, ga strite ter zmešajte s soljo in vodo. Testo pregnetite in razdelite na 10–12 koščkov in jih pustite vzhajati. V posodi segrejte toliko olja, da bodo langaši med cvrtjem plavali v njem. Vsak košček med dlanmi sploščite in nekoliko razvlecite, vendar ne pretanko, sicer med peko ne bo vzhajal. Položite ga v vroče olje in zlato rjavo ocvrite z obeh strani. Langaše položite na papirnato brisačo, da se odcedijo. Premažite jih s česnovo vodo, posujte z naribanim sirom in takoj postrezite.

Priprava približno 1 ura 30 minut. Na kos približno 350 kcal. B: 6 g, M: 16 g, OH: 41 g.

Puding s kostanjevim pirejem

Sestavine za 4 osebe:

  • 600 ml mleka, Puding s kostanjevim pirejem
  • 1 in 1/2 zavitka praška za vaniljev puding,
  • 3–4 žlice sladkorja v prahu,
  • 8 žlic raztopljene čokolade,
  • 160 g kostanjevega pireja (kupljenega ali domačega),
  • 200 ml smetane.

Prašek za puding zmešajte s sladkorjem in 200 ml mleka. Preostalo mleko zavrite. V vrelo mleko vmešajte puding in ga med mešanjem kuhajte približno 2 minut. Puding takoj prelijte v 4 visoke ognjevarne skodelice ali kozarce in ga pustite, da se popolnoma ohladi.

Strjen puding prelijte s po 2 žlicama raztopljene čokolade. Pire denite v večjo stiskalnico za česen in ga kot špagete iztisnite naravnost na čokolado. Smetano čvrsto stepite in jo dekorativno nabrizgajte na kostanjev pire. Po želji okrasite z lističi mete in takoj postrezite.

Priprava približno 30 minut. Na osebo približno 185 kcal. B: 9 g, M: 16 g, OH: 31 g.

Fotografije: arhiv Burdy in Profimedia.cz

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri