10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Makova potica

23. 12. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Ena od priljubljenejših različic potice.

Sestavine

Za testo:

  • 1 kg bele moke
  • 5 dag kvasa
  • 5 dl toplega mleka
  • 8 rumenja­kov
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • 0,3 dl ruma
  • 18 dag masla
  • 20 dag sladkorja
  • naribana limonova lupina

Za nadev:

  • 25 dag mletega maka
  • 5 dl mleka
  • 10 dag masla
  • 20 dag sladkorja
  • 3 žlice drobtin
  • 3 jajca
  • sesekljana limonova lupinica

Priprava

V mleku počasi 15 minut kuhamo mak. Ko je mehak in se zgosti, ga odstavimo in zamešamo maslo, sladkor, drobtine in limonovo lupi­nico. Ohladimo in v to zmes zamešamo še rumenjake in trd sneg beljakov.

Nadev enakomerno namažemo po vzhajanem in razvaljanem testu, ki ga zvijemo in damo v namaščen ter z drobtinami potresen model. Pustimo, da potica še enkrat vzide in jo spečemo.

Besedilo in foto: dr. Boris Kuhar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri