10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Marelični makov kolač

Marelični makov kolač (foto: stockfood photo) stockfood photo
22. 5. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Priljubljen klasik med drobljenci

Za 12 kosov potrebujete

  • 100 g skute
  • 2 žlici mleka
  • 4 žlice sončničnega olja
  • 1 rumenjak
  • 170 g sladkorja
  • 350 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 500 g marelic (iz pločevinke)
  • 2 beljaka
  • 250 g makovega nadeva (gotov izdelek)
  • 1 žlico limoninega soka 
  • 100 g hladnega masla

Priprava

Namastite tortni model premera 26 cm. Zmešajte skuto, mleko, olje, rumenjak in 50 g sladkorja. Posebej zmešajte 200 g moke in pecilni prašek ter polovico primešajte skutni zmesi, nato pa vgnetite še preostanek. Testo razvaljajte na nekoliko večji obseg, kot je tortni model, ga položite vanj in povlecite navzgor robove.

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Marelice odcedite. Beljake denite v skledo in jih čvrsto stepite. Med stepanjem dodajte še 20 g sladkorja. 200 g makovega nadeva zmešajte z limoninim sokom in ga primešajte snegu. Skupaj z marelicami nadev porazdelite po testu.

S hladnimi rokami v mrvice hitro zgnetite 150 g moke, 50 g makovega nadeva, 100 g sladkorja in koščke hladnega masla. Porazdelite po marelicah in kolač pecite 40–45 minut. Po koncu peke ga vzemite iz pečice in ga pustite, da se ohladi. Po želji ga poprašite z malce sladkorja v prahu.

Čas priprave: približno 1 ura in 45 minut.

Na kos: približno 380 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 18 g, ogljikovi hidrati: 44 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri