Maroni in pravi kostanji so zreli

25. 9. 2014
Deli
Maroni in pravi kostanji so zreli (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Če se podate na iskanje v gozdovih blažjih pokrajin, morate poznati majhno razliko med maroni in pravim kostanjem.

Srčasti maroni so zelo aromatični in bistveno večji kot pravi kostanji ter jih lažje lupimo. Meso je le rahlo zarezano, zato je notranjo kožo lažje ločiti.

Pri manj sladkih pravih kostanjih sta dva ali več plodov v bodičastem ovoju. Ostanejo manjši in so ploščati vsaj na eni strani in močneje segmentirani, kar otežuje odstranjevanje kože.

Pravi kostanji so manj obstojni in jih je treba hitro porabiti. Marone lahko hranimo v hladilniku nekaj tednov.

Posadite marone

Za vrt ali sadni travnik izberite marone, kot je 'Brunella', z lepo razvejano, okroglo krošnjo. Drevesa se ne oplodijo sama, pridelek je le, če v bližini rastejo drevesa druge sorte.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek