Medena gnezdeca

1. 3. 2012 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Medena gnezdeca

Velikonočni pogrinjek naj krasi tudi dišeče pecivo iz rahlega kvašenega testa.

Sestavine za približno 4 kose

  • 20 g kvasa
  • 1 žlica sladkorja
  • 500 g moke
  • 250 g mleka
  • 2 žlici medu
  • 1 jajce
  • 20 g masla
  • 1 ščepec soli
  • 1 jajce za premaz
  • grobo mleti lešniki za okrasitev

Priprava:

1. Zmešajte kvas, sladkor, malce moke in mleko ter pustite, da mešanica vzhaja približno 15 minut.

2. V skledi zmešajte preostalo moko, med, jajce, stopljeno maslo in sol. Dodajte vzhajani kvasec in preostalo mleko ter vse zgnetite v gladko testo. Testo pustite, da vzhaja na dvojno količino.

3. Nato testo še enkrat pregnetite in ga razdelite na štiri dele. Iz vsakega dela oblikujte tri trakove in jih spletite v kito.

4. Kite sklenite v gnezda in jih položite na pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko. Premažite jih z razžvrkljanim jajcem in potresite s sesekljanimi lešniki.

Sredi vsakega gnezda položite oprano polovico jajčne lupine. Lupine obtežite s suhimi stročnicami. Gnezda v pečici, ogreti na 180 stopinj, pecite do zlato rjave barve.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord