Medeni kolač

24. 8. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Medeni kolač (foto: Profimedia)
Profimedia

Za ljubitelje odličnih sladic ...

Za 10 kosov potrebujete: 

  • 150 g masla
  • 2 jajci
  • 40 ml ruma
  • 80 g sladkorja 
  • 2 žlici mleka
  • 3 žlice medu
  • 500 g moke
  • 2 žlički sode bikarbone
  • sol
  • 150 g ribezove marmelade

Za kremo: 

  • 250 ml polnomastnega mleka
  • 38 g praška za vaniljev puding
  • 60 g medu
  • 180 g masla

Za karamelizirane oreščke:

  • 30 g sladkorja
  • 300 g sesekljanih oreščkov (orehi, lešniki) 
  • 3 žlice medu
  • 120 g masla

Priprava:

1 V kozico dajte maslo, jajce, sladkor, mleko in med. Mešanica naj lahno vre približno 10 minut. Najprej naj se ohladi, nato pa ji postopoma dodajte moko s sodo bikarbono in ščepcem soli.

2 Testo zavijte v folijo za živila in ga za 1 uro postavite v hladilnik. Razdelite ga na dva dela. Prvega z valjarjem oblikujte na velikost modla, ga obložite z njim in ga 15 minut pecite v pečici, segreti na 175 stopinj. Na enak način pripravite in specite še drug del testa. Oba naj se po peki ohladita.

3 V tem času pripravite kremo in karamelizirane oreščke. Mleku primešajte prašek za puding in ga zavrite. Po 5 minutah kozico odstavite, dodajte med in kremo ohladite z mešanjem. Na koncu primešajte še kocke zmehčanega masla. Sladkor stopite v kozici z debelejšim dnom. Nato jo odstavite in primešajte grobo sesekljane oreščke, med in maslo.

4 En del testa premažite z marmelado in ga pustite stati 15 minut. Nato po njej razporedite kremo in jo pokrijte z drugim delom testa. Povrh potresite oreščke. Kolač za 2 uri postavite v hladilnik, nato ga zrežite in postrezite.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"