Mešane gobe v smetanovi omaki

17. 11. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Mešane gobe v smetanovi omaki (foto: revija Lisa)
revija Lisa

Smetanove gobe so slastne s cmoki

Za 4 osebe potrebujete

  • 600 g mešanih gob (na primer šampinjone, ostrigarje, lisičke)
  • 50 g prekajene slanine (brez kože)
  • 1 veliko čebulo
  • 2 stroka česna
  • 1 žlico masla 
  • 1 žlico olja
  • 1 šopek peteršilja
  • 1 žlico moke
  • po želji 2 žlici vinjaka
  • 300 ml juhe 
  • 400 g smetane
  • sol, poper

Priprava

Gobe očistite in jih zrežite na rezine. Če želite, jih še prepolovite ali pa zrežite na četrtine. Slanino zrežite na drobne kocke, drobno pa sesekljajte tudi olupljeno čebulo in česen. V večji ponvi segrejte maslo in olje ter na maščobi približno 10 minut dušite čebulo in česen, da se obarvata lepo zlato rumeno. Dodajte še slanino in vse skupaj pecite še 5 minut.

Nato v ponev stresite še gobe in jih dušite toliko časa, da izpari vsa tekočina in začnejo gobe cvrčati. V tem času oplaknite peteršilj, ga otresite do suhega in ga drobno sesekljajte. Skupaj z moko ga potresite po gobah in vse skupaj med mešanjem podušite. Prilijte še juho in vinjak ter jed kuhajte še 5 minut. Prilijte smetano in omako pri srednji temperaturi kuhajte še nadaljnjih 10 minut, da se še malce zgosti. Gobe v smetanovi omaki začinite s soljo in poprom ter jih postrezite v jušnih krožnikih. Zraven postrezite kruhove cmoke.

Čas priprave: približno 55 minut.

Na osebo: približno 460 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 43 g, ogljikovi hidrati: 8 g.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek