Mini šarklji z omako zabaione

5. 3. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Mini šarklji z omako zabaione (foto: Arhiv revije Lisa)
Arhiv revije Lisa

Lahki in slastni – kolači in tudi omaka.

Za 6 oseb potrebujete:

Za testo:

  • 125 g moke 
  • 30 g mlačnega mleka
  • 1/8 kocke (približno 5 g) kvasa
  • 3 žličke sladkorja 
  • 90 g stopljenega masla
  • 1 ščepec soli
  • 50 g posušenih brusnic
  • 1 jajce 
  • 1 rumenjak
  • 100 g belih mandljev

Za obliv:

  • 190 g sladkorja 
  • 50 ml ruma

Za zabaione:

  • 1 jajce
  • 30 g sladkorja 
  • 50 ml sladkega vina
Priprava:

1. Moko presejte in sredi kupčka naredite jamico. Vanjo denite mleko, sladkor in zdrobljen kvas. Z malce moke z roba zmešajte kvašeno mešanico. Posodo pokrijte in testo pustite vzhajati približno 15 minut.

2. Dodajte jajce, rumenjak, maslo in sol ter pregnetite testo. Nato vanj vgnetite še brusnice. Testo naj vzhaja še 30 minut.

3. Testo še enkrat pregnetite in ga porazdelite po namaščenih modelčkih za mini šarklje. Mandlje tesno skupaj zatisnite ob robove testa. Modelčke pokrijte in testo na toplem pustite vzhajati še 15 minut. Pečico segrejte na 175 stopinj (ventilatorsko na 155 stopinj). Šarklje pecite približno 20 minut, po peki pa naj se ohladijo.

4. Zavrite sladkor in 160 ml vode ter pustite, da mešanica lahno vre približno 4 minute. Dodajte rum in počakajte, da se ohladi. Glazuro prelijte po šarkljih, ki ste jih prevrnili iz modelčkov, in jih pustite stati približno 20 minut, da glazura lepo steče navzdol in se strdi.

5. Nad vročo vodno kopeljo penasto stepite sestavine za zabaione. Šarklje postrezite z omako zabaione in jih po želji še okrasite.

Čas priprave: približno 1 ura in 40 minut + vzhajanje 1 ura.
Na osebo: približno 540 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 26 g, ogljikovi hidrati: 62 g.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek