10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Miti in resnice o zamrznjeni zelenjavi - je sploh zdrava?

Miti in resnice o zamrznjeni zelenjavi - je sploh zdrava? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 2. 2016

Zelenjava je pomembna za zdravo in pestro prehrano, nekateri potrošniki pa menijo, da je uporaba zamrznjene zelenjave le (slab) nadomestek za svežo zelenjavo. Je res?

Pozimi, ko je ponudba sveže zelenjave iz naših krajev skromna, lahko prehrano popestrimo z zamrznjeno zelenjavo, saj ta obdrži veliko hranilnih in senzoričnih lastnosti sveže zelenjave.

V večjih trgovinah potrošnikom ponujajo predvsem zamrznjeni grah, zamrznjeni grah s korenjem, brokoli, cvetačo in špinačo ter nekaj kombinacij več vrst zelenjave, so ugotovili na ZPS, kjer so bili pozorni predvsem na ponudbo zamrznjenega graha.

Na ZPS poudarjajo, da je največja prednost zamrznjene zelenjave ta, da sodobni način hitrega zamrzovanja ohrani skoraj vse hranilne lastnosti sveže zelenjave.

"Številne študije o prehranjevanju opozarjajo, da Slovenci ne pojemo dovolj sveže zelenjave. Le redko pa izvemo, kako naj dosežemo primerno raven in pestrost pri uživanju zelenjave, še posebej pozimi, ko je lokalna ponudba zelenjave omejena predvsem na zelje, repo, skladiščen krompir, čebulo in por," izpostavlja Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: "Pozimi ponudbo sicer popestri uvoz z južne poloble, kar zaradi stroškov prevoza zelenjavo podraži, med dolgo potjo pa tudi izgubi kakovost in hranilno vrednost. Kolikšne so izgube, ne moremo vedeti, saj so odvisne od tega, koliko časa traja prevoz, in od tega, kako je zelenjava hranjena med prevozom in v skladišču, od koder jo potem pripeljejo na police naših trgovin."

Številne prednosti zamrznjene zelenjave

Zelenjava je pomembna za zdravo in pestro prehrano, nekateri potrošniki pa menijo, da je uporaba zamrznjene zelenjave v zimskem času in zgodaj spomladi le (slab) nadomestek za svežo zelenjavo, kar pa ne drži.

"Zamrznjena zelenjava naj v tem času le postane del naše redne prehrane, saj ima številne prednosti. Vedno jo lahko imamo 'na zalogi', pri uporabi ni odpadka, ni je treba čistiti, potrebna je le kratkotrajna toplotna obdelava, odmerjanje porcije je enostavno, največja prednost zamrznjene zelenjave pa je zagotovo ta, da sodobni način hitrega zamrzovanja ohrani skoraj vse hranilne lastnosti sveže zelenjave," izpostavlja Petermanova.

ZPS: Dobro je vedeti

1. Četudi je zamrznjena zelenjava pravilno hranjena (vsaj pri -18 °C), ni mogoče povsem ustaviti procesa razgradnje vitaminov; v povprečju se jih na mesec izgubi od 1 do 5 odstotkov. Rok uporabe zamrznjene zelenjave je lahko tudi do tri leta, zato je priporočljivo, da izbiramo med čim daljšim, še preostalim rokom uporabe.

2. Največ vitaminov uničimo z napačno pripravo hrane. Pri zamrznjeni zelenjavi je zlato pravilo, da je pred pripravo nikoli ne tajamo, ampak jo položimo v čim manjšo količino vrele vode, v kateri jo na štedilniku ali v mikrovalovni pečici dokuhamo. Še bolje je, če jo skuhamo v sopari ali jo podušimo na malo olja. Čas kuhanja ali dušenja naj bo kratek oziroma po navodilih proizvajalca.

Nasvet ZPS

  • Zamrznjena zelenjava je zdrava alternativa za svežo v času, ko lokalno pridelane sveže zelenjave še ni.
  • V trgovini bodite pri kupovanju zamrznjene zelenjave pozorni na znake, ali je bila morebiti temperatura v zamrzovalniku previsoka (nabiranje ledu, deli zelenjave so sprijeti v kepe). Takšne zelenjave ne kupujte.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri