10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kako povečati vnos kalcija pri odraslih

11. 2. 2010

Zelena zelenjava (solata, špinača, brokoli) je bogat vir kalcija, vendar se ta veliko težje absorbira v prebavilih kot kalcij, ki ga vsebujejo mleko in mlečni izdelki. Oksalati v zelenjavi in prehranske vlaknine zmanjšajo absorpcijo kalcija v tankem črevesju.

V Sloveniji ni podatka, katera vrsta moke je obogatena s kalcijem, v razvitem svetu ga dodajajo beli (pšenični) moki. Polnovredna moka vsebuje veliko kalcija, vendar njene druge sestavine preprečujejo njegovo vsrkavanje v črevesju.

Dober dodaten vir kalcija so:

 

  • konzervirane ribe, predvsem sardine (pojejte tudi kosti),
  • lešniki in nekatera semena, brazilski oreh in mandeljni,
  • nekatere mineralne vode in 'trda voda' (neprekuhana), ki vsebujejo celo do 200 mg kalcija v enem litru,
  • posušeno sadje (fige, slive, marelice).

 

Priporočila

 

  1. Popijte kozarec mleka ob obroku hrane.
  2. Zelenjavnim juham in omakam dodajte nekaj mleka ali jogurta.
  3. Izbirajte s kalcijem bogato zelenjavo (brokoli, fižol . . ).
  4. Solatne prelive pripravljajte iz jogurta.
  5. Juham in ogljikohidratnim jedem (riž, testenine) dodajte manj mastni sir.
  6. Prigrizki med obroki naj bodo tudi iz suhega sadja.
  7. Krompir postrezite z dodatkom jogurta – priporočamo tudi svežo zelenjavo (na primer kumare).
  8. Kot napitek si kdaj pripravite sadje z mlekom ali jogurtom.

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri