10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Zaupajmo mleku in mlečnim izdelkom

22. 2. 2011 Promocijsko sporočilo

V zadnjih letih se pojavlja vedno več vprašanj o tem ali so mleko in mlečni izdelki resnično dobri in koristni za zdravje. Različne vrste mlečnih izdelkov, kot so jogurt, mleko, sir in skuta so večkrat postavljene pod drobnogled.

Tudi mi smo preverili kakšna je resnica in se enkrat za vselej prepričali, da mleko in mlečni izdelki spadajo med tista osnovna živila, ki bi se zaradi svojih pozitivnih učinkov morali vsak dan znajti na našem jedilniku. Zakaj?

Mleko in mlečni izdelki vsebujejo veliko hranilnih snovi, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje in nas krepijo. Da, to smo že velikokrat slišali. Redko pa izvemo, katere so te hranilne snovi, ter kakšni so njihovi dejanski učinki za naše telo, zdravje in vitalnost. Pa poglejmo mi.

Mleko – osnovno živilo

Že od nekdaj je znano, da mleko vsebuje skoraj vsa življenjsko pomembna hranila. Mleko je bogat vir visoko vrednih mlečnih beljakovin in kalcija, kar je pomembno za ljudi v celotnem življenjskem obdobju. Vsebuje  tudi nekatere druge minerale, mlečni sladkor, mlečno maščobo ter vitamine  A , D, B2 in B12. Poleg življenjsko pomembnih hranilnih snovi nam mleko daje tudi energijo. Vendar so skrbi zaradi dodatne telesne teže odveč, če se prehranjujemo uravnoteženo in smo redno telesno aktivni.

Jogurt – lahko prebavljiv in koristen za črevesno mikrofloro

Jogurt, kislo mleko in kefir spadajo med najbolj znane predstavnike fermentiranih mlečnih izdelkov. Fermentacija je postopek mlečnokislinskega vrenja, pri katerem izbrane mlečnokislinske bakterije mlečni sladkor pretvorijo v mlečno kislino. Vsi našteti izdelki so lahko prebavljivi in pomagajo ohranjati zdravo črevesno mikrofloro. Jogurti z živimi kulturami mikroorganizmov so tudi primerni za ljudi z oslabljeno sposobnostjo prebavljanja laktoze, saj vsebujejo manj laktoze kot mleko, mlečnokislinske bakterije pa jo dodatno pomagajo razgrajevati.

Sir – za močne kosti in zobe

Sir je poleg mleka v prahu najbolj obstojen mlečni izdelek. Bogat je z beljakovinami in kalcijem in je prav zato koristen pri izgradnji in vzdrževanju naših kosti in zob. Aminiokisline iz mlečnih beljakovin pa so osnovni gradbeni material za mišice, zato pomagajo pri obnovi mišičnih vlaken in njihovi rasti.

Skuta – odlična za tiste, ki jeste malo ali nič mesa

Skuta je odlična izbira, saj vsebuje malo maščob in holesterola. Je sveži sir, bogat s polnovrednimi beljakovinami, ki enakovredno nadomeščajo meso in jajca, In kar je najboljše… skuto lahko z okusnimi dodatki jeste tudi kot sladico, odlična pa je tudi kot nadev pri različnih vrstah peciva.

Sirotka – koristna pri povečani telesni aktivnosti

Sirotke najbrž ne najdete prav pogosto v domačem hladilniku, je pa kljub temu vredna omembe, Pridobivamo jo kot stranski proizvod pri predelavi mleka v sir. Največkrat se znajde na jedilniku pri športnikih, saj vsebuje veliko beljakovin in skoraj nič ali malo maščob in ogljikovih hidratov. Sirotkine beljakovine vsebujejo vse življenjsko pomembne aminokisline v idealnem razmerju, zato jih prištevamo med najdragocenejše mlečne beljakovine.

Omenjeni mlečni izdelki vsebujejo ugodno kombinacijo različnih hranilnih snovi, ki uspešno pomagajo pri ohranjanju zdravja.

Slovenci po porabi mleka in mlečnih izdelkov še vedno zaostajamo za evropskim povprečjem, kar ugotavlja tudi Ivanka Valjavec, predsednica Gospodarskega interesnega združenja mlekarstva Slovenije: »Kljub temu, da je dokazano, da so mleko in mlečni izdelki nujni za uravnoteženo prehrano, smo v Sloveniji še vedno pod evropskim povprečjem porabe na prebivalca. Na to dejstvo vplivajo tudi napačne informacije in interpretacije v medijih. V Gospodarsko interesnem združenju mlekarstva Slovenije smo zato oblikovali program, s katerim bomo izobraževali in spodbujali domače potrošnike k uporabi mlečnih izdelkov v uravnoteženi prehrani.«

Mleko in mlečne izdelke je priporočljivo uživati vsak dan, vendar zmerno, tako kot druga živila. Za uravnoteženo prehrano naj bi vsak dan zaužili približno 4 dl mleka, jogurta ali kislega mleka ali 6 žlic skute ali 5 dkg sira. Glede na številne dokazane koristi lahko mleku in mlečnim izdelkom resnično zaupamo.

Več informacij na http://www.mlekokrepi.si/

(oglasno sporočilo)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri