To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Mocarela - italijanski kraljevi sir

Mocarela - italijanski kraljevi sir (foto: revija čarovnija okusa) revija čarovnija okusa
27. 1. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Italija je dala svetovni kuhinji veliko dragocenosti in mocarela je gotovo ena izmed njih.

Ime prihaja iz besede mozzare, kar pomeni prekiniti ali odrezati. Mocarela je v osnovni obliki pasterizirano mleko. Večinoma se izdeluje v obliki različno velikih kroglic, ki tehtajo med 20 in 250 grami, od velikosti češnje do velikosti cmoka. Vsebovati mora najmanj 44 odstotkov maščobe v suhi snovi.

Iz bivoljega mleka

Prava poslastica je mocarela iz bivoljega mleka. Mleko bivoljih samic, ki se pasejo prosto v naravi, se predela v roku 16 ur in mora vsebovati najmanj sedem odstotkov maščobe. Proces ločevanja sira od sirotke traja štiri do pet ur. Potem se masa potopi v vodo, ki ima 95 stopinj, in nato premeša ročno ali strojno. Po temeljiti 'masaži' se ročno ali strojno oblikujejo krogle različnih velikosti, ki se nato hladijo v hladni vodi. Končni izdelek ima najmanj 52 odstotkov maščobe v suhi snovi. Kroglice oziroma krogle tehtajo med 20 do 800 grami in imajo belo biserno barvo.

Raznovrstna uporaba

Mocarela tekne tudi samo nakapana z oljčnim oljem in lahno popoprana. Najbolj priljubljena je gotovo zrezana na rezine s paradižniki, posuta s svežo baziliko in origanom in nakapana z balzamičnim kisom. Njen okus odlično dopolni tudi bazilikino omako ali pasto iz črnih oljk. Sirove kroglice se, poleg paradižnikov, lepo kombinirajo tudi z drugimi vrstami zelenjave. Lahko se tudi popečejo z različnimi vrstami zelenjave ali mesa ali pa se uporabijo za originalen nadev palačink. Mocarela iz bivoljega mleka je sicer nekoliko dražja, a je vredna vsakega centa.

Mocarela je bela kot sneg

Sveža mocarela ne sme biti rumenkasta, izsušena ali trpkega okusa. Dobra mocarela je mehka in rahla. Svežo shranite v hladilniku in jo po odpiranju kar najhitreje porabite. Večina sort v tekočini ostane svežih do 14 dni.

Peresniki s paradižniki in mocarelo

peresniki z mocarelo

Sestavine za 4 osebe

  • 50 ml oljčnega olja
  • 600 g zrelih paradižnikov (ali olupljenih iz pločevinke)
  • 1 šopek sveže bazilike
  • 200 ml smetane
  • sol
  • strt pisan poper
  • 200 g kroglic mocarele
  • 300 g peresnikov

Priprava

V posodi segrejte olje, dodajte koščke paradižnikov in velik del sesekljane bazilike ter pustite, da pri nizki temperaturi vse skupaj lahno vre približno 10 minut. Prilijte smetano in omako kuhajte še 5 minut. Po želji začinite s soljo in poprom.

Testenine skuhajte po navodilih z embalaže in jih odcejene stresite v vročo omako. Dodajte kroglice mocarele, lahno premešajte in jed potresite z baziliko. Takoj postrezite.

Čas priprave: približno 35 minut

Na osebo približno 520 kcal, beljakovine: 26 g, maščobe: 28 g, ogljikovi hidrati: 65 g

Spirale z mocarelo

spirale z mocarelo

Sestavine za 4 osebe

  • 300 g mocarele
  • morska sol
  • strt limonin poper
  • 1 zavitek listnatega testa
  • oljčno olje

Za omako:

  • 3 žlice kečapa
  • 2 žlici majoneze
  • 2 žlici kisle smetane
  • strt poper

Priprava

Mocareli odlijte tekočino, jo osušite in zrežite na kocke. Lahno začinite s soljo in poprom.

Dve plasti listnatega testa premažite z oljem in ju obložite z naslednjima dvema. Obe plasti po daljšem robu obložite z mocarelo in ju zvijte. Premažite z oljem in zvijte v spiralo. Položite ju v pekač, obložen s papirjem za peko, in pecite v pečici, segreti na 180 stopinj, dokler se ne obarvata zlato.

Stepite kečap, majonezo in kislo smetano. Začinite s sveže mletim poprom in pomako postrezite k sveže pečenim spiralam.

Čas priprave: približno 35 minut

Na osebo približno 670 kcal, beljakovine: 26 g, maščobe: 70 g, ogljikovi hidrati: 32 g

Značke: mocarela

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri