Mocarela - italijanski kraljevi sir

27. 1. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Mocarela - italijanski kraljevi sir (foto: revija čarovnija okusa)
revija čarovnija okusa

Italija je dala svetovni kuhinji veliko dragocenosti in mocarela je gotovo ena izmed njih.

Ime prihaja iz besede mozzare, kar pomeni prekiniti ali odrezati. Mocarela je v osnovni obliki pasterizirano mleko. Večinoma se izdeluje v obliki različno velikih kroglic, ki tehtajo med 20 in 250 grami, od velikosti češnje do velikosti cmoka. Vsebovati mora najmanj 44 odstotkov maščobe v suhi snovi.

Iz bivoljega mleka

Prava poslastica je mocarela iz bivoljega mleka. Mleko bivoljih samic, ki se pasejo prosto v naravi, se predela v roku 16 ur in mora vsebovati najmanj sedem odstotkov maščobe. Proces ločevanja sira od sirotke traja štiri do pet ur. Potem se masa potopi v vodo, ki ima 95 stopinj, in nato premeša ročno ali strojno. Po temeljiti 'masaži' se ročno ali strojno oblikujejo krogle različnih velikosti, ki se nato hladijo v hladni vodi. Končni izdelek ima najmanj 52 odstotkov maščobe v suhi snovi. Kroglice oziroma krogle tehtajo med 20 do 800 grami in imajo belo biserno barvo.

Raznovrstna uporaba

Mocarela tekne tudi samo nakapana z oljčnim oljem in lahno popoprana. Najbolj priljubljena je gotovo zrezana na rezine s paradižniki, posuta s svežo baziliko in origanom in nakapana z balzamičnim kisom. Njen okus odlično dopolni tudi bazilikino omako ali pasto iz črnih oljk. Sirove kroglice se, poleg paradižnikov, lepo kombinirajo tudi z drugimi vrstami zelenjave. Lahko se tudi popečejo z različnimi vrstami zelenjave ali mesa ali pa se uporabijo za originalen nadev palačink. Mocarela iz bivoljega mleka je sicer nekoliko dražja, a je vredna vsakega centa.

Mocarela je bela kot sneg

Sveža mocarela ne sme biti rumenkasta, izsušena ali trpkega okusa. Dobra mocarela je mehka in rahla. Svežo shranite v hladilniku in jo po odpiranju kar najhitreje porabite. Večina sort v tekočini ostane svežih do 14 dni.

Peresniki s paradižniki in mocarelo

Sestavine za 4 osebe

  • 50 ml oljčnega olja
  • 600 g zrelih paradižnikov (ali olupljenih iz pločevinke)
  • 1 šopek sveže bazilike
  • 200 ml smetane
  • sol
  • strt pisan poper
  • 200 g kroglic mocarele
  • 300 g peresnikov

Priprava

V posodi segrejte olje, dodajte koščke paradižnikov in velik del sesekljane bazilike ter pustite, da pri nizki temperaturi vse skupaj lahno vre približno 10 minut. Prilijte smetano in omako kuhajte še 5 minut. Po želji začinite s soljo in poprom.

Testenine skuhajte po navodilih z embalaže in jih odcejene stresite v vročo omako. Dodajte kroglice mocarele, lahno premešajte in jed potresite z baziliko. Takoj postrezite.

Čas priprave: približno 35 minut

Na osebo približno 520 kcal, beljakovine: 26 g, maščobe: 28 g, ogljikovi hidrati: 65 g

Spirale z mocarelo

Sestavine za 4 osebe

  • 300 g mocarele
  • morska sol
  • strt limonin poper
  • 1 zavitek listnatega testa
  • oljčno olje

Za omako:

  • 3 žlice kečapa
  • 2 žlici majoneze
  • 2 žlici kisle smetane
  • strt poper

Priprava

Mocareli odlijte tekočino, jo osušite in zrežite na kocke. Lahno začinite s soljo in poprom.

Dve plasti listnatega testa premažite z oljem in ju obložite z naslednjima dvema. Obe plasti po daljšem robu obložite z mocarelo in ju zvijte. Premažite z oljem in zvijte v spiralo. Položite ju v pekač, obložen s papirjem za peko, in pecite v pečici, segreti na 180 stopinj, dokler se ne obarvata zlato.

Stepite kečap, majonezo in kislo smetano. Začinite s sveže mletim poprom in pomako postrezite k sveže pečenim spiralam.

Čas priprave: približno 35 minut

Na osebo približno 670 kcal, beljakovine: 26 g, maščobe: 70 g, ogljikovi hidrati: 32 g

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek