Morska hrana, ki varuje

12. 12. 2008
Deli
Ostrige na žaru z omako (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

S srkanjem surovih ostrig naj bi si znižali krvni tlak. Kitajski znanstveniki so podgane s povišanim pritiskom v 28-dnevnem poskusu krmili z dnevnim odmerkom raztopine aminokislin, pridobljene iz beljakovin ostrig. Veliko odkritje: sistolični krvni tlak glodavcev (zgornja vrednost) se je v povprečju znižal za 30 enot.

Znanstveniki so prepričani, da je kombinacija aminokislin v ostrigah skoraj identična kombinaciji aminokislin v Captoprilu, zdravilu za hipertenzijo. Seveda so potrebne še nadaljnje študije, da bi ugotovili, ali uživanje mehkužcev tako ugodno vpliva tudi na znižanje krvnega tlaka pri ljudeh.

foto: Shutterstock

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek