10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Mousse tortica z jagodno sredico

Mousse tortica z jagodno sredico (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
27. 2. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Sladka pozornost!

Sestavine (za 10 tortic, premera 5–6 cm)

Žele:

  • 10 jagod (lahko zamrznjenih)
  • 0,5 dl jagodnega sirupa za koktajle
  • pol vrečke želatine
  • 0,5 dl vode
  • 4 žlice sladkorja

Biskvit (premera 30 cm):

  • 2 jajci
  • 2 žlici sladkorja
  • 2 žlici mletih mandljev
  • 3 žlice amaretto likerja

Mousse:

  • 2 rumenjaka
  • 3 žlice sladkorja
  • 250 ml sladke smetane
  • 100 ml mleka
  • 200 g bele čokolade


Priprava:

Najprej naredimo žele. Za 5 minut namočimo želatino v nekaj žlicah hladne vode, da nabrekne. Jagode pokuhamo v sirupu in vodi ter odstavimo. V še vročo maso vmešamo želatino, da se stopi. Maso vlijemo na prozorno folijo na pekač in ohladimo, zamrznemo za 15 minut.

Za biskvit ločimo jajci, beljaka damo v večjo skledo ter ju malo stepemo, dodamo sladkor in stepemo do konca. Rumenjaka v kozarčku rahlo razmešamo in dodamo med beljake in z mešalnikom na hitro vtepemo, da se dobro razporedita. Nato z lopatko vmešamo mandlje in po želji liker. Namažemo na peki papir in pečemo na 200 stopinjah Celzija 10 minut. Nato peki papir vzamemo iz pekača in ga damo na hladno podlogo, da se hitreje ohladi.

Za mousse na štedilnik pristavimo mleko, da zavre. V drugi posodi vmešamo rumenjake s sladkorjem in v tankem curku med stalnim mešanjem dolivamo vrelo mleko. Nato vse skupaj vlijemo nazaj v lonec, kjer se je prej grelo mleko, in skuhamo do konsistence pudinga. Ne kuhamo predolgo, saj se lahko sesiri. Dodamo kocke bele čokolade, premešamo in ohladimo. Hitreje gre, če posodo postavimo v hladno vodo in pogosto premešamo. Smetano stepemo do mehkih vrhov, da ostane nežna in puhasta. Ko se jajčno-čokoladna krema ohladi, jo narahlo vmešamo.

Med hlajenjem kreme se lotimo sestavljanja. Pripravimo si 10 folijastih tulcev, ki jih zalepimo s selotejpom. Na dno vsakega položimo krogec biskvita. Iz želeja izrežemo 10 manjših krogcev, kot je velikost biskvita. Kremo zmešamo s stepeno smetano. Počasi prepogibamo iz dna proti vrhu. Na dno z žlico ali vrečko za zamrzovanje z odrezanim kotom nabrizgamo polovico kreme, ki jo namenimo vsaki tortici. Na kremo damo želatinast krogec in spet dopolnimo s kremo.

Zamrznemo za 1 uro, z nožem prerežemo selotejp, malo počakamo, da se odmrzne. Če imamo zamrznjeno dlje, je treba dlje časa odtaljevati. Posujemo z mletimi keksi in svežim sadjem, kakavom v prahu in serviramo.

Recept je prispevala Ana – avtorica bloga Naredila Ana
(www.naredilaana.com) in ljubiteljica dobre hrane, ki skoraj tako uživa v kuhanju in peki, kot za obloženo mizo. Zelo rada odkriva nove recepte, ki jih dobro preuči in se jih šele nato loti.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri