Musaka z jajčevci

25. 2. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Musaka z jajčevci (foto: Profimedia)
Profimedia

Jajčevci so res ena žlahtna jed ...

Za 4 osebe potrebujete:

  •  2 jajčevca
  • 50 ml olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • sol
  • 500 g mletega mesa
  • sveže mleti poper
  • 1 žličko origana
  • 4 vejice mete
  • 1 čebulo
  • 50 g masla
  • 50 g moke
  • 650 ml mleka
  • 80 g nastrganega sira

Priprava:

1 Jajčevca oplaknite, ju očistite in ju po dolgem zrežite na 7 mm debele rezine. Olivnemu olju primešajte strt česen in sol ter s to mešanico z obeh strani namažite rezine jajčevcev. Položite jih v pekač, obložen s papirjem za peko, in jih 7 minut pecite v pečici, segreti na 200 stopinj. Nato jih vzemite iz pečice in počakajte, da se ohladijo.

2 Mleto meso dajte v skledo, ga začinite s soljo, poprom, origanom, sesekljano meto in primešajte še drobno sesekljano čebulo.

3 V kozici segrejte maslo, nanj stresite moko in jo na nizki temperaturi pražite 5 minut. Kozico odstavite, dodajte polovico mleka in ga gladko stepite. Kozico postavite nazaj na kuhalno površino, mešanico začinite s soljo in jo med vrenjem zavrite. Dodajte preostalo mleko in bešamelno omako pustite lahno vreti 20 minut, da se zgosti. Kozico nato odstavite in bešamelu primešajte nastrgan sir.

4 Pekač obložite s papirjem za peko. Po dnu razporedite tretjino rezin jajčevcev, jih prekrijte s polovico mesne mešanice, sledi nova plast jajčevcev, nato preostalo meso in zaključite z jajčevci. Prelijte z bešamelom, potresite s preostalim sirom in musako 45 minut pecite v pečici, segreti na 170 stopinj.

Foto: Profimedia

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ