To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Najboljša hrana za tolažbo

Čips (foto: Profimedia) Profimedia
22. 2. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Ves čas govorimo o zdravi in lahki prehrani, kako bi se ognili vsemu slabemu in redilnemu, a včasih smo tako žalostni in potrti, da nam hladna solata in surov, zeleni smuti enostavno ne pašeta. Ko se človek ne počuti najboljše, mu zadiši kaj slastnega in domačega, nekaj, kar ga spomni na dom in prijazno staro mamo.

Seveda ima vsak od nas v mislih in na brbončicah nekaj drugega, a obstaja nekaj jedi, ki lahko potolažijo kar lepo število Slovencev. Na primer dobra, domača goveja juha ali pa pečenka, vroč kakav in sveža bela žemlja s poli salamo in kislimi kumaricami, da ne govorimo o čokoladi in pecivu. Mi smo pobrskali malo po svojih spominih, okusih in vonju.

Prava domača goveja juha

Za en velik lonec potrebujete:

  • 1 kg nemastnega govejega mesa (najbolje s križa živali)
  • 1 govejo kost
  • 5 litrov vode
  • 4 korenčke
  • nekaj zelene
  • korenino peteršilja
  • 1 por
  • po želji tudi nekaj kolerabe, lahko tudi pol paradižnika
  • rezina čebule
  • 3 stroke česna
  • lovorjev list
  • žafranika

Postopek:

V še hladno vodo dajte vso zelenjavo, meso in kost. V juho dodajte še čebulo, vse stroke česna, list lovorja, 10 zrn črnega popra in malo žafranike. Ko juha začne vreti, znižajte temperaturo in dolijte še malo mrzle vode. Juha naj počasi vre, občasno ji lahko prilijete malo mrzle vode. Približno na polovici kuhanja jo po okusu solite, kuhati pa jo moramo vsaj tri ure, da bo to tista prava, domača goveja juha. V juho nato lahko zakuhate gresove cmoke, lahko narežete palačinke, dodate zlate kroglice ali pa seveda klasiko – domače rezance.

Najboljša vroča čokolada

Sestavine

  • 1 l mleka
  • 45 g sladkorja v prahu
  • 60 g grenkega kakava v prahu
  • 100 g čokolade (najmanj 70 % kakava)
  • ščepec cimeta
  • ščepec soli

Postopek:

Skupaj zmešamo sladkor v prahu, grenek kakav, cimet in sol. Naribamo čokolado in zavremo mleko. V vrelo mleko dodamo mešanico in dobro premešamo, nato dodamo naribano čokolado, kuhamo še 3 minute in stalno mešamo. Povrhu si lahko daste še slastno stepeno smetano.

Slasten topel sendvič s topljenim sirom

Sestavine

  • navaden kruh ali toast
  • mocarela
  • edamec
  • maslo
  • dve rezini svežega paradižnika
  • kuhan pršut
  • origano

Postopek:

Med dve rezini z maslom namazanega kruha ali toasta naložite vse dobrote, paradižnik začinite s soljo in origanom ter vse skupaj slastno zapecite, da se bo sir kar cedil po opekaču. Če vas ta topli sendvič ne bo potolažil (zraven si skuhajte še slasten kakav ali vročo čokolado), potem vam verjetno ni pomoči.

Retro prigrizki

Prigrizki za tolažbo, ki vas bodo popeljali v otroštvo: jaffa keksi, rum ploščica, pašteta Gavrilovič, čokolada Gorenjka, kos kruha s kinder lado, Žitov krof, sirov zavitek, munchmallow ...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri