Najboljši bananin kruh

29. 2. 2016
Deli
Najboljši bananin kruh (foto: Profimedia)
Profimedia

Ta kruh je posebno okusen, če ga popečemo.

Uporabite polnovredno pšenično, ječmenovo ali pirino moko. Če nimate koronarne srčne bolezni, dodajte 1,2 dl sesekljanih orehov ali 0,6 dl rozin in 0,6 dl orehov.

Potrebujete:
  • 3 dl polnovredne pšenične moke
  • 2,4 dl ječmenove ali pirine moke
  • 1 žličko pecilnega praška
  • 1 žličko sode bikarbone
  • 1 žličko mletega cimeta
  • 3 majhne, zrele banane, ali 2 veliki, zreli banani
  • 1,2 dl jabolčne čežane
  • 0,8 dl (ali manj) javorovega sirupa, medu ali sladkorja
  • nadomestek jajc v količini, ki ustreza enemu jajcu (=1 žlica mletega lanenega semena, zmešana s 3 žlicami vode, ALI 1,5 žličke kupljenega nadomestka jajc, zmešane z 2 žlicama vode)
  • 1,2 dl rozin
  • 2 žlički vaniljinega izvlečka
  • 1,8 dl ovsenega, mandljevega ali nemastnega sojinega mleka
  • 1 žlica limoninega soka
Priprava:

1. Vnaprej ogrejte pečico na 180 stopinj.

2. V veliki skledi zmešajte prvih pet sestavin.

3. V srednje veliki skledi pretlačite banane, vmešajte preostale sestavine.

4. Moki dodajte tekočine in narahlo premešajte. Prelijte maso v pekač za štruce z dimenzijami 23 krat 12 centimetrov in pecite 70 minut, oziroma toliko časa, da zobotrebec, ki ga potisnete v testo, pride čist ven.

Iz knjige Preprečite in odpravite srčnožilne bolezni, avtor Caldwell B. Esselstyn Jr., dr. med.; knjiga je izšla pri založbi Planet; foto: Profimedia.si

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"